paasvuur verdrijft wintergeesten uit salland

Het leek wel of het dit jaar meer waren, veel meer dan anders, overal waar je keek zag je paasvuren. En je rook ze ook, door de zware bewolking bleef de rook hangen. En veel rook was er was, want de vuren wilden door die overvloedige regenval maar moeilijk vlam vatten. Kortom: ideale omstandigheden om de geesten te verdrijven.

Want wat is een paasvuur eigenlijk? En wat is de relatie met Pasen? De relatie met Pasen is dat de christenen bij het ontstaan en verbreiden van het geloof de heidenen er graag bij wilden hebben. Maar die ‘heidenen’ die hadden hun eigen rituelen, geesten en goden. Zo hadden de Germanen de gewoonte aan het eind van de winter die koude en nare wintergeesten te verdrijven. Dat deden ze met grote vuren. De christelijk kerkleiders hebben goed gevonden dat dat gebruik meegenomen werd in het geloof als dat heidense volk maar christen werd.

Dat geldt alleen voor de Germanen die christen werden, want elders hadden ze geen wintervuren. En zo is het tot de dag van vandaag alleen aan de noord oost-kant van Nederland gebruik paasvuren te ontsteken.

En waarom die eieren dan? En hoe ‘in hemelsnaam’ komen die van een haas? Dat was een ander heidens gebruik. Eieren symboliseren vruchtbaarheid, het nieuwe leven. Dat geldt ook voor hazen (en konijnen). Deze van oorsprong niet christelijke symboliek is door de kerk geadopteerd in de jacht op nieuwe zieltjes.

De Sallandse paasvuren waren drijfnat. Er kwam ontzettend veel rook vrij bij het aansteken. Rook die door de zware bewolking maar moeilijk weg kon. Een prima omstandigheid om de wintergeesten weg te drijven. Bij het krieken van de tweede paasdag kon je zien dat dat gelukt was. De dagstart is een echt lentese.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.