oppositie raalte stemt tegen akkoord

De oppositie verweet de coalitie van Gemeentebelangen en CDA vaagheid in het bestuursakkoord. De VVD droeg aan dat “ het stuk uitblinkt in vaagheid.” VVD’er Nijboer stelde dat het stuk geen duidelijkheid geeft, lastige keuzes uit de weg gegaan worden en dat het lijkt dat het CDA veel invloed op Gemeentebelangen heeft gehad. Met name het doortrekken van de Ceintuurbaan in Raalte was een struikelblok voor de liberalen. GB heeft daar altijd tegen gestemd, nu stemmen ze daar ineens mee in, was de strekking van zijn verhaal. Vervolgens stelde Nijboer een tiental concrete vragen over besluiten. Tot zijn teleurstelling kreeg hij op geen van die antwoorden een concreet antwoord van de coalitiepartijen.

Perton van de D66 was ook duidelijk: “ Het akkoord is zo algemeen, je kunt er niet op tegen zijn. Geen keuzes maken is ook een keuze.” Ook hij vind dat het stuk uitblinkt in vaagheden en het intrappen van open deuren. Ook de SP deed een duit in dit zakje. “ Het is klare politieke taal. Iedereen zegt het moet anders, maar daarna wordt het zorgelijk stil. Het stuk is vaag, zit vol algemeenheden, het is een kwestie van vooruitschuiven en later op terugkomen,” verklaarde Lourenssen. Hij verweet het nieuwe college met haar rug naar de bewoners te gaan staan.

Ook Den Daas leek het eens te zijn met de eerdere kritieken: “Een verzameling open deuren en een voortzetting van reeds bestaand beleid. Er staat praktisch niets in dat niet voor iedere willekeurige plattelandsgemeente zou kunnen gelden. Wordt hier nu gewerkt aan een ‘Nieuw Raalte’ zoals door GB beloofd is? De conclusie is volmondig nee. Dit college voert onder een groene CDA-vlag met een geel GB-randje.” Het aantal aangestelde wethouders noemde Den Daas “ ronduit beschamend.”

Van der Wilt van de PvdA was ook niet lovend: “ Het is niet keihard. Het hangt aan elkaar van ‘waar mogelijk,’ ‘ zoveel mogelijk’ en ‘ in principe.’ “

Bij het voorstel van de VVD om het bestuursakkoord niet goed te keuren, maar slechts ter kennisgeving aan te nemen, was de volledige oppositie het eens. Heel even leek het CDA naar de oppositie toe te trekken en ze tegemoet te komen in het voorstel. Maar na een korte schorsing met daarin een overleg met de fractie van Gemeentebelangen werd toch besloten om enkel met de stemmen van de coalitiepartijen het bestuursakkoord aan te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.