Home / archiefcentraal / nieuw dorpsplein wesepe bijna klaar

nieuw dorpsplein wesepe bijna klaar

“Natuurlijk is het een opwaardering van het aangezicht van het dorp”, vertelt Evert van den Broek, de voorzitter van de Kerkenraad. “Maar we hopen ook dat het leidt tot een positieve impuls voor het gebruik van het plein.”

De voorzet voor het nieuwe plein is gegeven door inwoonster Leida ten Broeke. Zij bezoekt geregeld de activiteiten in het jeugdgebouw bij de kerk. “Ze stelde ons eind 2008 een grote financiële bijdrage in het vooruitzicht als we het plein zouden opknappen”, vertelt Evert Van den Broek. “Ze struikelde regelmatig bijna over de zanderige ondergrond. Een dergelijke opknapbeurt was een al jarenlang bestaande wens van ons, maar de gelden ervoor ontbraken. Nadat mevrouw Ten Broeke de bijdrage ter sprake bracht, zijn we gaan kijken wat er mogelijk was.”

De gemeente Olst-Wijhe had op dat moment al uitgewerkte plannen voor een renovatie van de kern Wesepe in 2009 en 2010. Een opknapbeurt voor de Ds. E. Kreikenlaan (waaraan de kerk gevestigd is) stond op de rol voor 2014. Tegelijkertijd ontstond na een brainstormsessie met diverse inwoners van Wesepe en vertegenwoordigers van het verenigingsleven het idee om ook een deel van het parkeerterrein van Zalencentrum Wesepe (opgekocht door de gemeente) bij het plein te betrekken, zodat er een echt mooi en groot dorpsplein gerealiseerd zou kunnen worden. “De gemeente toonde zich vervolgens heel enthousiast over onze plannen”, vertelt Van den Broek. “Meteen hebben we voorgesteld om de renovatie van de DS. E. Kreikenlaan wat naar voren te halen. Wethouder Cor van den Berg en zijn ambtenaren stonden ook daar zeer welwillend tegenover.”

De kogel ging dan ook snel door de kerk. Omdat de gemeente al een contract met de REKO had getekend voor de renovatie van de kern van Wesepe, kond met dit project daarop aangehaakt worden. “Vanuit onze financiële positie bezien, was dat een beetje jammer”, stelt Van den Broek. “We hadden namelijk geld kunnen besparen met vrijwilligerswerk. Anderzijds is het nu ook heel snel gegaan en heb ik alleen maar goede woorden voor de REKO, hun werk en het algehele proces. Met een subsidieregeling voor de afkoppeling van het hemelwater van het jeugdgebouw en de kerk, hebben we nog wat extra gelden binnen kunnen halen.”

Het voormalige kerkplein had een oppervlakte van circa 670 vierkante meter, het nieuwe dorpsplein meet ruim 2.500 vierkante meter. Het hele plein is helemaal opnieuw bestraat. Bij de typerende grote ‘rode beuk’ op het plein heeft de Kerkenraad drie bankjes laten plaatsen. “Ook om die boom op te waarderen. Ja, die beuk hoort bij het plein. Sommige inwoners van het dorp waren van tevoren bezorgd dat de beuk het renovatieproces niet zou overleven. Wij deelden die zorg. Daarom hebben we zelfs een boomdeskundige ingeschakeld om over de gezondheid van de boom te waken.” Overigens is de oude paardenkastanjeboom aan de andere kant van de kerk wel weggehaald. “Maar die was ongeneeslijk ziek.

De boomdeskundige zei dat het afgelopen was.” PB Wesepe heeft inmiddels op die plek een andere boom laten planten. “Daarvoor hebben we flink in de buidel moeten tasten”, vertelt Gerrit Dieperink, de voorzitter van PB Wesepe. “Maar we wilden perse een grote boom terug!”

Van den Broek en Dieperink hopen beide dat het nieuwe plein ondernemers geïnteresseerd maakt voor Zalencentrum Wesepe. Het centrum (vroeger in handen van dezelfde Dieperink) wordt nu geëxploiteerd door Stichting Kulturhus Olst-Wijhe. Van den Broek: “Het nieuwe plein biedt natuurlijk prachtige kansen. Je zou er als caféhouder een pracht van een terras kunnen inrichten. En we hopen ook dat zal leiden tot meer activiteiten in het dorp. Da’s alleen maar goed, hoe meer het dorp leeft, hoe beter!” Dieperink: “Op dit moment is er niemand eindverantwoordelijk bij het zalencentrum. Dan kan het wisselen van een lampje ineens een hele opdracht worden. Wie doet dat? Bovendien moeten we er voor zorgen dat de verenigingen in het dorp blijven bestaan. Een dergelijk zalencentrum is nodig om het verenigingsleven te huisvesten.”

Lees ook

Taart van de VVD voor Motion Milon

RAALTE – Marielle Nahuis van Motion Milon in Raalte werd afgelopen vrijdag, op de Dag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.