mensen gaan dood door antibiotica in kip

Commentaar – We komen er samen wel uit, roept Gerda Verburg als ‘minister van antibiotica en lekker veel stikstof’ steeds en laat ze de boel de boel. Als ze dan na zelfverheerlijking in glossy’s nog even tijd heeft voor de realiteit schrikt ze zich het klaplazarus, want het loopt helemaal uit de hand in de landbouw. Zo wil de landbouwsector niet meewerken aan Natura 2000, stoppen ze de dieren zo vol met antibiotica dat er mensen aan dood gaan en verrijzen er megastallen omdat dat zo goed is voor onze dieren. Hoe schril is het contrast met de Sallandse CDA-fracties die een ecologische zone van de streek willen maken.

Natura 2000 is een Europese maatregel die probeert natuurgebieden te redden. Basis is dat er minder stikstof gebruikt moet worden, want anders gaat de natuur (zoals het Boetelerveld op Schoonheten bij Raalte) dood. Maar stikstof hebben de boeren nodig om het gras harder te laten groeien zodat ze er meer van aan hun melkkoeien kunnen geven. Veel stikstof maakt het gras ook nog eens een keer tot een soort van krachtvoer. Tegelijk worden die koeien vol gespoten met antibiotica (daarom zijn ze altijd aan de diarree) want een zieke koe kost geld. Het is dus een economische race tegen een natuurlijke. Kiezen we voor de koe als chemische fabriek of voor de natuur?

Balkenende kiest voor de chemische fabriek. Hij probeerde Natura 2000 op het hoogste niveau de nek om te draaien, maar kreeg op zijn donder van Barosso, de baas van Europa. De provincie Overijssel kiest voor de natuur. Ze hebben boeren opgedragen minder stikstof te gaan gebruiken. De inkt van het besluit was nog niet gedroogd of LTO (de verzamelde boeren) kwam er al met een klacht overheen. “Het kader heeft forse gevolgen voor agrariërs die willen uitbreiden of onlangs uitgebreid hebben.” Ja inderdaad, omdat het niet meer kan zoals het gaat, vindt de provincie.

“Er zijn betere manieren om te zorgen voor vermindering van ammoniakdepositie op Natura 2000-gebieden” zegt voorzitter Roelof Steenbeek van LTO Noord Overijssel. Hij bedoelt: er zijn ook andere manieren om minder stikstof te gebruiken. Verburg kijkt even op van een foto van haar zelf en zegt: ‘ja, laten de boeren het zelf regelen’.

Daar zit het probleem. Laat je het de boeren zelf regelen dan glijdt Nederland af naar een land waar de boeren de meeste antibiotica per dier gebruiken van alle landen in Europa. De stand van zaken op dit moment is dat een op de tien mensen resistent is voor antibiotica omdat de boeren dat te veel aan kippen hebben gegeven. Daar gaan dus letterlijk doden door vallen. Ben je ziek, moet de ziekte geremd worden door antibiotica, maar ben je er resistent voor. Tja, dan ga je dood. Niets aan te doen. Maar dat kippenpootje was wel lekker, dat wel.

Intussen is de discussie voor megastallen in Salland wel beslecht. Ze mogen komen. Want we kunnen ze niet tegenhouden. In Brabant kan dat wel, want daar hebben ze de Q-koorts en dan kan er ineens veel meer. Hier hebben we de Q-koorts nagenoeg niet, dus mogen hier de megastallen nog wel.

“Veel gezonder voor de dieren”, zeggen de voorstanders. “Veel sterieler, veel minder kans op ziektes…” We weten nu waarom, je geef al die dieren gewoon genoeg antibiotica. Blijven ze allemaal gezond. Als tien kuikens in een stal van 5000 kuikens ziek zijn, krijgen ze allemaal antibiotica. Bij varkens is dat natuurlijk niet anders. Nooit zieke dieren, maar antibiotica-resistente mensen. Een soort van schijngezondheid.

De ons omringende landen gaan er anders mee om. Daar verdienen dierenartsen niet aan de verkoop van antibiotica, het schijnt dat je dan verstandiger (dus veel minder) toedient. Op weg naar de verkiezingen vonden de Sallandse CDA’ers dat Salland een ecologische tuin van Overijssel moeten worden. We zijn daarom benieuwd welke actie we kunnen verwachten van deze partij, nu ze overal weer in de colleges zitten voor de komende vier jaar.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.