leo pelgrom elk jaar weer druk met appelloop

Vrijwilligerswerk verdiend meer waardering, zo vinden het Vrijwilligers Platform en de gemeente Olst-Wijhe. Daarom zetten deze twee instanties eens in de zoveel tijd een vrijwilliger in het zonnetje door middel van een interview. Ditmaal Leo Pelgröm, voorzitter van de Stichting Olst-Wijhe in Beweging en dus nauw betrokken bij de Appelloop in Olst.

De lente is nog maar net begonnen, maar Stichting Olst-Wijhe in Beweging begint al aan de voorbereiding van de Appelloop. Deze loop wordt de woensdagavond voor de derde zaterdag in september gehouden en is in 1997 gestart bij het 1050 jaar bestaand van de gemeente Olst. De Stichting heeft in 2007 het stokje van de organisatie overgenomen van de heren Driessen en Klein Boonschate. Haar doel is om de inwoners van de gemeente Olst-Wijhe in beweging te brengen en te houden.

Hieruit vloeit onder andere de organisatie van de Appelloop; een dorpsloop van 1 en 2 km voor de basisschoolkinderen en voor ouderen vanaf 13 jaar de 5 en 10 km, ter stimulering van de actieve loopsport. Er wordt met name geprobeerd om zoveel mogelijk jongeren te bereiken. Daarom hoeven deelnemers van de basisscholen geen inschrijfgeld te betalen. De overige deelnemers betalen een kleine bijdrage. Voor de onervaren jeugdige lopers wordt er op woensdagmiddag samen met het BOS-team een hardloopoefening georganiseerd.

Leo Pelgröm is voorzitter van de Stichting. In de voorbereidende commissie zitten in totaal 6 personen. De taak van Leo is het initiëren, coördineren en netwerken. Op de dag van de Appelloop zelf werken er zo’n 40 vrijwilligers mee om het parcours uit te zetten, het verkeer te regelen en alles weer op te ruimen. Zo staan een aantal verkeersregelaars al jaren gezellig op een kruispunt voor of nabij zijn eigen huis.

Zelf zou Leo ook graag eens meelopen, maar als voorzitter is dat lastig. “Elke Appelloop komen er altijd weer spontaan enkele zaken of vragen naar voren die direct aandacht eisen.” Wel is hij een kleine twintig jaar actief wielrenner geweest. Op dit moment zijn met name zijn kinderen sportief bezig.

Jaarlijks zijn er ongeveer 500 deelnemers en iets minder dan de helft bestaat uit basisschoolleerlingen. Zij ontvangen een medaille en de school met de meeste deelnemers krijgt tevens een kist appels. De Appelloop trekt vele lopers uit de gemeente en verre omgeving. Er is zelfs een deelnemer uit Spanje, die bij zijn eerste deelname winnaar werd op de 10 km. Ook wordt er inmiddels een bedrijvenloop georganiseerd. Na afloop is iedereen erg positief en laten ze dit vaak per mail nog even weten aan de organisatie. Het is een leuke verdienste om op deze manier Olst op een sportieve manier in de kijker te spelen. Leo: “Het geeft voldoening om te zien dat zo’n evenement van de grond komt en de saamhorigheid en beweging bevordert.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.