kunstproject voor vrijheid raalte

Het thema vrijheid is letterlijk en figuurlijk op te vatten. Door keuzes te maken kan men vrijheid bevorderen, het durven keuzes maken, door “kleur te bekennen”. Kiezen voor vrijheid begint bij de vrije wil van elk individu en door mogelijkheden te benutten kan men vrijheden verwerven. “Out of the box” denken, is een uitdrukking die iedereen wel kent. Het is een manier van denken die helpt om mogelijkheden te zoeken voor het oplossen van problemen die je dagelijks in het leven tegen komen.

Het idee is om de route vanaf het Kulturhus, naar het oorlogsmonument te verfraaien met kunstwerken gemaakt door de leerlingen van twee basisscholen uit Raalte. Deze bestaan uit kleine touwladders van hout en touw, die vanaf de grond uit een kartonnen doos komen en eindigen in een lap witte stof waarop de Raaltenaren hun zegje over vrijheid kunnen schrijven met een stift. Deze dozen beschildert in de kleuren van de alom bekende ‘Rubis kubus’, die in de jaren 70 als puzzel spel op de markt kwam, waarbij men draaiende aan de kubus, alle vlakken in dezelfde kleur moest zien te krijgen. De kubus staat symbool voor, out of the box, kleur bekennen. In combinatie met de touwladder staat het geheel symbool voor de vrijheid die we zelf kunnen creëren. Langs de route vanaf het Kulturhus zullen deze Vrijheidsbeelden op Koninginnedag door de leerlingen die ze gemaakt hebben, worden opgehangen. Het ophangen (onder begeleiding van de beide kunstenaars) kan simpel met touw gebeuren, in bomen, lantarenpalen, enz. langs de route tot aan het monument. Op 4 mei gaan de objecten naar het monument, alwaar ze in de bomen rond het monument opgehangen worden. Het gaat om het verbinden de elementen en het kleurrijke geheel.

De scholen die meewerken zijn de basisscholen de Schutse en de Korenbloem. Deze hebben het oorlogsmonument en de joodse begraafplaats geadopteerd, en worden daarom betrokken bij de projecten. Ieder kind maakt een trede met daarop een boodschap in de vorm van een trefwoord over wat vrijheid voor hem of haar betekent. Eenmaal opgehangen is het de bevolking van Raalte toegestaan op 30 mei op het plein voor het Kulturhus met stift ook een trefwoord toe te voegen op een soort vlag boven de touwladder. Op deze manier streven de kunstenaars naar een interactie met alle bewoners van Raalte waarbij mensen weer bewust worden wat vrijheid eigenlijk betekent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.