john leer er moet een chinees in heino blijven

Het vertrek van het Chinese restaurant uit Heino laat John Leer niet koud. Nu Schlecker zijn vertrek uit Heino eerder uitvoert dan het oorspronkelijke idee was, wijst Leer de winkelruimte aan als potentiële plaats waar een nieuw restaurant kan komen. “Er moet een Chinees in Heino blijven,” aldus Leer. Leer bezit een aantal winkelpanden in Heino, waaronder dat van de Schlecker.

“Het is moeilijk om een geschikte huurder voor dit pand te vinden. Er zijn veel gegadigden, maar ik wil wel dat de nieuwe huurder een meerwaarde voor Heino heeft.” Onlangs zocht iemand contact met Leer die een Chinees restaurant wilde beginnen in het pand aan de Dorpsstraat. Leer heeft inmiddels de aanvraag voor een vergunning de deur uit gedaan, richting de gemeente.

De bezetting van de winkelpanden van Leer is prima. Leegstand kent hij eigenlijk niet: “Ja, nu de Schlecker weg gaat komt die eind deze maand waarschijnlijk even leeg te staan.” Voor dat pand heeft een nieuwe geïnteresseerde zich inmiddels al wel bij Leer gemeld. Een Chinees uit Zwolle wil daar een restaurant in beginnen. “Ik ken hem wel, echt een superkok. Ik weet bijna zeker dat de gemeente meewerkt aan de vergunning. Dat zou goed voor het dorp zijn.”

Leer wil graag dat Heino de voorzieningen in Heino goed blijven: “Ik baal er echt van dat de huidige Chinees vertrekt, wat overigens niet aan de C1000 ligt. De Chinees kondigde laatst al aan dat hij binnenkort zou gaan stoppen, vanwege zijn leeftijd. Heino heeft echter wel een Chinees nodig.” Met het aantal winkels dat er in Heino zit, is Leer dik tevreden: “Heinoërs blijven trouw aan Heino. Dat is erg goed voor de middenstand.” Met het verhuren van een aantal winkelpanden probeert Leer zelf ook zijn steentje bij te dragen aan een gezond winkelklimaat in het dorp. “Ik heb zelfs samen met mijn vrouw Dieneke meerdere winkels gerund om leegstand te voorkomen. Zij staat altijd achter mijn beslissingen, vroeger, maar nu ook nog steeds, waar ze haar steentje bij kan dragen doet ze dat.”

Leer handelt niet alleen in eigen belang. Hij draagt de middenstand in Heino een warm hart toe en doet er dan ook alles aan om zijn winkelpanden te verhuren, om ook een publieksvriendelijke winkelcentrum te behouden. “Het is belangrijk voor dorpen als Heino om de grote ketens te houden. Nadeel van die grote jongens naar de dorpen halen is dat je ze vaak moet overtuigen om te komen. Die bied ik dan ook een huurprijs die bij Heino past. Met die prijs ben ik doorgaans ook dik tevreden.”

Waarom de panden van Leer niet leegstaan, kan de exploitant ook wel verklaren: “Ik zit er constant bovenop. Het voorzieningenniveau in Heino is erg goed nu. Dat moeten we zo houden. De Heinoër is trouw aan de Heinose winkelier, daar mogen we best een beetje trots op zijn.”