eerste mri veilige pacemaker geimplanteerd

Cardioloog dr. Tuininga van het Deventer Ziekenhuis heeft op dinsdag 6 april de eerste MRI veilige pacemaker in Nederland geïmplanteerd. Een 68 jarige vrouw uit Salland kreeg de Advisa MRI SureScan van Medtronic geïmplanteerd. De pacemaker -van de tweede generatie- is ontworpen, getest en goedgekeurd voor gebruik bij onderzoeken met magnetische resonantiebeeldvorming (MRI). Hierdoor kunnen patiënten voortaan een MRI onderzoek van het hele lichaam, dus ook het borstgebied, ondergaan.

Tot dusver was een MRI onderzoek bij patiënten met een pacemaker niet mogelijk vanwege de kans op ernstige schade in het hart en ontregeling van de pacemaker. De nieuwe pacemaker biedt een oplossing voor dit probleem. Tuininga: “Ik ben blij dat wij met de introductie van de Advisa voortaan de patiënt niet meer belangrijke MRI diagnostiek hoeven te onthouden. MRI is immers een veelgebruikte diagnostische methode voor het opsporen van veelvoorkomende ziekten en aandoeningen.’’

Wereldwijd zou naar schatting 50 tot 75 procent van de patiënten met een pacemaker of implanteerbare defibrillator (ICD) vroeg of laat een MRI-scan moeten ondergaan. Bij patiënten ouder dan 65 jaar is de kans hierop dubbel zo groot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.