een zonnepaneel voor ieder huis in heeten

Een zonnepaneel voor ieder huis in Heeten. Dat is het streven van Zonnekracht Heeten. Het is een initiatief van Dominique Doedens. De Heetense ondernemers, de gemeente Raalte, Salland Wonen en de provincie Overijssel hebben hun medewerking al toegezegd. Maandag 19 april tijdens de jaarvergadering van Plaatselijk Belang presenteert Doedens zijn plannen aan de inwoners.

Het idee is centraal 1500 panelen in te kopen die terecht moeten komen op daken van bedrijven en eventueel op openbare daken als die van de sporthal. Heetenaren kunnen aandelen of certificaten in die panelen kopen en daarnaast stroom van de panelen kopen. Niet letterlijk, maar administratief. Want de panelen worden onder gebracht in ‘Zonnekracht Heeten’, die gaat proberen om als lokaal energiebedrijf te opereren, maar dit is afhankelijk van de opstelling van de energiemaatschappijen.

Omdat 25 bedrijven inmiddels hun medewerking hebben toegezegd komt Zonnekracht Heeten in aanmerking voor een provinciale subsidie. In juni wordt duidelijk of de subsidie wordt toegekend. De provincie wil immers stimuleren dat het bedrijfsleven massaal zonne-energie gebruikt. Dat is ten eerste beter voor het milieu, maar dat maakt de verschillende bedrijven ook minder afhankelijk van de grote energiemaatschappijen.

Zonnekracht Heeten heeft een belangrijke sociale kant. ‘Aandeelhouders’ krijgen groene stroom. Een deel van die winst wordt in een fonds gestopt, waarmee burgerinitiatieven in Heeten veder ontplooid kunnen worden. Met zonnekracht creëer je dus ook nog eens menskracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.