de gemeente groot salland mooie naam

Commentaar – De provincie Overijssel vindt dat de provincie moet blijven (en met Overijssel vinden alle andere provincies dat ook), ook al suggereren ze in Den Haag dat die bestuurslaag er wel tussen uit kan. Diezelfde provincie zegt dat de waterschappen en de dienst Landelijk Beheer er wel uit kunnen. Judas deed het in zijn tijd niet beter.

Met zo’n opstelling wordt je natuurlijk gelijk niet meer serieus genomen. Eerst emotie en theater van tafel. En dan met de inhoudelijke argumenten verder praten. Aan een provincie die zegt dat de provincie moet blijven bestaan en dat andere bestuurslagen wel opgeheven kunnen worden, daar heb je helemaal niets aan. Alle inhoudelijke argumenten die daarna komen zijn lucht, lijken verzonnen, alleen maar bedoeld om lijfsbehoud vast te stellen.

‘Maar onze inhoudelijke argumenten zijn echt heel sterk, heus waar’, roepen ze dan bij de provincie. En wat leggen ze dan op tafel? Waterbeheer; milieu, energie en klimaat; vitaal platteland, regionale bereikbaarheid en regionaal openbaar vervoer; regionale economie; culturele infrastructuur en monumentenzorg; en kwaliteit van het openbaar bestuur.

Loop dat rijtje eens langs. Waterbeheer. Kan het waterschap ook. Milieu, energie en klimaat. Geen enkele reden om dat provinciaal te regelen. Dat moet landelijk of internationaal. (Wil de provincie niet een vliegveld in Twente?) Een vitaal platteland? Dat is nou net iets voor gemeenten, voor een gebundeld aantal plattelandsgemeenten. Openbaar vervoer. Ja ja, iedere vier jaar nieuwe contracten met vervoerders die daarom iedere vier jaar alle chauffeurs ontslaan waardoor ze zonder opgebouwde dienstjaren in een andere BV weer aan het werk kunnen. Regionale economie stimuleren? Ze houden alleen maar tegen wat Sallandse gemeenten willen omdat Zwolle alles moet hebben. Cultuur en monumentenzorg? Lokaal en landelijk regelen, maar zeker niet provinciaal.

Kijk, daar ga je al met je argumenten. O ja, de kwaliteit van het openbaar bestuur noemen ze ook nog. Een wassen neus. Het schaamrood trekt nog weer naar de wangen als we aan de besluitvorming rond een vliegveld in Twente denken. Voorstanders lieten een soldaat uit Uruzkan overvliegen, waarna tegenstanders een net bevallen vrouw met de ambulance invlogen. Het ‘tegen’ een vliegveld werd daarna in achterkamertjes weer omgebogen in een ‘voor’. Het is inderdaad een kwaliteit van het openbaar bestuur.

We hebben het hier al eens eerder voorgesteld (en net als met de kilometerheffing en de hypotheekrente (de grootste subsidiepot van Nederland, in stand gehouden door de partij tegen subsidies, de VVD) leidt herhaling tot acceptatie), maar waarom wordt er niet gedacht aan grote samenbundeling van al die bestuurslagen? Ons idee: voeg gemeenten samen ter grootte van de huidige waterschappen en hef zowel de provincie als het waterschap op. Nederland krijgt dan onder het landsbestuur één bestuurslaag met gemeenten ter grootte van de waterschappen.

Alle sterke punten die de provincie voor zich zelf opeist blijven intact. Geen gemeente met het Calimero-gevoel waaraan bijvoorbeeld sommige inwoners van Heino nog altijd lijden. Zo maar een bestuurslaag minder met duidelijk herkenbare en logisch gevormde grenzen. En wees eerlijk, een gemeente Groot Salland, mooie naam toch?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.