bezuinigen hoofdtaak nieuw college

Raalte moet de komende vier jaar flink bezuinigen. Het nieuwe bestuur van de gemeente moet 4,3 miljoen euro besparen in de komende regeerperiode. “ Raalte heeft als gemeente lage lasten, deze willen we laag houden. Deze gaan we niet direct verhogen,” aldus wethouder Haarman. Toch moet ook de gemeente zelf ook de broekriem aantrekken. Bij de gemeente verdwijnen de komende vier jaar 24 fulltime werkplekken.

Het verdwijnen van deze werkplekken moeten worden opgevangen door “ taken af te stoten,” aldus Carla Hoge, die zelf ook als wethouder in functie treedt. Vast onderhoud aan wegen, het verlengen van de reparatietijd voor straatverlichting, gladheidsbestrijding beperken, het verlagen van de subsidie aan het Hoftheater, het sluiten van de bedrijfskantine. Zomaar een greep uit de lange lijst bezuinigingen uit het coalitieakkoord van de gemeente.

In de bezuinigingen wil het nieuwe college wel de zorg en de minima ontzien. Voor minima blijft de 115%-regeling bestaan. “ De coalitie heeft duidelijke keuzes gemaakt,” aldus Breunissen. “ We wilden eerst kijken naar de zaken die de burger het minst pijn doen,” aldus Ben Haarman. “ We willen de burger zo min mogelijk raken.”

De OZB-belasting blijft voorlopig onaangetast in het bestuursakkoord. “ In het derde en vierde jaar van de collegeperiode kunnen we dit heroverwegen. Maar dit is wel een laatste redmiddel,” aldus Haarman.

Om geld te besparen wil de gemeente samenwerkingen met bedrijven en instellingen vergroten. Ook gaat Raalte kijken naar samenwerkingen met omliggende gemeenten. Op 27 april wordt het bestuursakkoord in de gemeenteraad besproken. In juni komt er een nota bij de raad, met daarin een nauwkeurigere invulling van de begroting. “ Als raadsleden andere ideeën hebben om te kunnen bezuinigen dan mogen ze uiteraard meedenken. Maar de begroting moet sluitend blijven,” aldus Haarman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.