bezuinigen had beter op de centen gelet

Commentaar – De Sallandse college’s zitten, de bezuinigingen kunnen beginnen. Het rijk moet bezuinigen, de provincies krijgen daarom minder geld en gemeenten moeten het ook met veel minder doen. Minder uitgeven is dan het devies. En meer belasting betalen.

Die hogere belastingen, daar kun je op wachten. De vervuiler betaalt, het moet kostendekkend. Dat soort kreten worden er dan te pas en te onpas bij gehaald. Rioolheffing? Moet kostendekkend. Maar je mag niet meepraten over een goedkoop systeem, laat staan goedkope aanbesteding. Afvalstoffenheffing? De vervuiler betaalt. Maar niet heus. Want 1: de fabrikant vervuilt en wij betalen. Want 2: die grote verbrandingsovens betalen we met z’n allen, niet een beetje minder voor wie minder vervuilt.

Meer belasting binnenkrijgen kan ook met hogere tarieven voor betaald parkeren (en vaker heffen, ook op Koninginnedag), voor de sporthal, voor een vierkante meter bouwgrond. Want de gebruiker betaalt.

En waar wordt op bezuinigd? Kunst en cultuur (Raalte), jongerenwerk (Dalfsen), overal een beetje (Olst-Wijhe). Allemaal bezuinigingen die in de toekomst geld gaan kosten. Nu korten op de bibliotheek, betekent straks achterstand in ontplooiing. De jongerenwerker ontslaan is straks extra politie-inzet. En overal een beetje bezuinigen is uithollen van binnenuit. Moet je over tien jaar de kernen Olst en Wijhe weer een (dure) facelift geven om te redden wat er te redden valt.

Bezuinigen moet helemaal niet nodig zijn. Het geeft alleen maar aan dat de bestuurders niet op ons geld hebben weten te passen. Ze hebben het opgemaakt, niet gespaard voor slechte tijden. Een bedrijf of een gezin doet dat, omdat het geld van je zelf is. Overheden hebben andermans geld. Als ze er veel van hebben weten ze van gekkigheid niet wat ze moeten.

De eikenprocessierups is een mooi voorbeeld van fout denken. Gemeenten hebben tussen de oren dat ze dat beestje wel de baas kunnen. De eerste de beste IVN-gids kan je vertellen dat dat niet zo is. Maar toch jaren kosten noch moeite gespaard dat beestje te lijf te gaan. Totdat dit jaar blijkt dat de strijd verloren is. Nu gaan de gemeenten over op voorlichting: vertellen (in voor de burger niet te begrijpen woorden) dat we er niet bang voor hoeven zijn ‘want dat we dat beestje jaren bestreden hebben, dat was eigenlijk helemaal niet nodig’. Voorlichting is 30.000 euro goedkoper dan bestrijden (45.000 euro per jaar). Maar die 30.000 euro is vermoedelijk voor het eerste jaar wel op gegaan aan ambtelijke nota’s over die processierups, aan vergaderen over die nota’s en aan politieke besluitvorming. Terwijl wij vorig jaar al zeiden dat bestrijden op den duur wel vervangen zou worden door accepteren want je wint er toch niks mee.

Dat was geen toevalsvoorspelling. We willen er wel een paar meer doen. In Dalfsen gaan ze de jongerenwerker wegsaneren. Over vijf jaar hebben ze daar een randgroepjongerenprobleem. In Salland zijn megastallen welkom terwijl die in andere delen van Nederland verboden worden. De eerste grote dierenziekte breekt in Salland uit. En Raalte moet binnen vijf jaar het gemeentehuis weer verbouwen, want flexwerken is onzin.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.