wethouder hollander stapt op

“Het doet pijn,” aldus Hollander.

In dit persbericht gaf GB aan ‘monddood’ gemaakt te worden door het college van B&W. Dit persbericht werd echter verstuurd zonder medeweten van Hollander. Het bestuur van de Olster partij heeft zich volgens de wethouder met dingen bemoeid waar een bestuur van een politieke partij zich niet mee zou moeten bemoeien. “Als bestuur van een politieke partij moet je je bemoeien met het besturen van de partij, niet met politiek,” aldus Jonny Hollander.

In de verkiezingskrant van Gemeentebelangen Olst-Wijhe, die in het weekend voor de verkiezingen uitkwam, was te lezen dat GB fel tegen de komst van een AZC op het Aberson- terrein was. Direct na het weekend kwam het College van B&W met een reactie op de verkiezingskrant van GB. De strekking: Het verhaal over het AZC is volledig uit de lucht gegrepen. De dag daarop, één dag voor de verkiezingen, kwam Gemeentebelangen met een persbericht, waarin de partij aangaf “niet monddood gemaakt te willen worden door de wethouder.”

“De passage in de verkiezingskrant was niet juist. Ik moet bekennen dat ik de verkiezingskrant niet had gelezen. Dat kun je mij verwijten,” aldus Hollander. Het persbericht van afgelopen dinsdag kwam als een volslagen verrassing voor de wethouder.

Het besluit om te stoppen volgde volgens Hollander al snel: “Dinsdagavond heb ik het besluit al genomen. Juist ik ben degene die monddood is gemaakt. Ik kon voor de verkiezingen niet meer met een reactie komen. Ik zag het persbericht ’s avonds pas. Ik was met totaal andere dingen bezig: De verkiezingen.”

De wethouder stelt zich ook niet beschikbaar als raadslid voor GB: “Het feit dat er een passage over een zogenaamd AZC in de Verkiezingskrant van Gemeentebelangen stond en dat het bestuur van Gemeentebelangen na de verklaring van het college het conflict heeft verdiept door te doen alsof de wethouder hen monddood zou willen maken, heeft mij doen besluiten afscheid te nemen. Als lijsttrekker van Gemeentebelangen ben ik verantwoordelijk voor dit incident en ik neem ook die verantwoordelijkheid. Ik ben iemand die graag het debat zoekt en niemand monddood wil maken. Het publiceren van zulke ernstige insinuaties die de integriteit van de gemeente en college beschadigen, kan niet. Ik wil iedereen recht in de ogen blijven kijken en daarom treed ik nu af als wethouder en treed ik niet toe tot de nieuwe gemeenteraad.”

Jonny Hollander dacht voor het betreffende persbericht nog helemaal niet aan stoppen: “Ik had graag verder gewerkt als wethouder. Het liefst ook nog in een volgende collegeperiode, samen met de andere collegeleden. Deze situatie maakt een verder vervolg als raadslid of wethouder niet mogelijk voor mij.” Hollander, die in mei 1995 voor het eerst aantrad als wethouder, van de toenmalige gemeente Olst, kijkt met veel plezier terug op zijn periode als bestuurder. “Denk aan het centrumplan, SPOC in Wijhe, Infocentrum aan de IJssel, de vele sportvoorzieningen en het zalencentrum Wesepe. Ik benadruk dat ik altijd in goede collegialiteit met de andere collegeleden heb kunnen werken en dat ik altijd het vertrouwen van de gemeenteraad heb gehad.”

“Dit is het laatste scenario dat óóit in gedachten had. Politiek gezien is er niks aan de hand, dit gaat tussen mij en het bestuur. Het bestuur is te ver gegaan, dat moet zich niet vermengen in de politiek en ik ben politiek verantwoordelijk voor Gemeentebelangen.”

Hollander wil zijn periode als wethouder wel op een nette manier afsluiten: “Het moet zo zijn. Ik neem niemand iets kwalijk. Als lijsttrekker heb ik blijkbaar niet juist de zaken verwoord. Als je dat in twijfel trekt heb je het in feite gehad.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.