wesepe schoner door leerlingen bosschool

Het thema van de schoonmaakweek is “Een schone leefomgeving gaat verloedering van de maatschappij tegen.” De dag van groep 5/6 begon vanmorgen met een gesprek in de klas, over de inhoud en de betekenis van het thema. Een loeder werd omschreven als gemeen persoon en instemmend waren alle leerlingen het met de stelling ‘Als er veel afval op straat ligt, ben je zelf ook geneigd er afval neer te gooien.’

Gewapend met prikstokken, gele hesjes, rode petjes en werkhandschoenen gaat de klas de straat op. Voorbijgangers op straat moedigen de kinderen aan: “Goed dat jullie dit doen,” zegt een voorbijganger. Een vrouw die op een fiets voorbij komt, wordt zelfs actief benaderd door de kinderen. “Heeft u nog afval op zak?”

Met bijna tien vuilniszakken vol afval keren de leerlingen vlak voor de ochtendpauze terug naar de klas. Er werd allerlei afval gevonden: Een fietsband, een jerrycan, een ontbijtkoek, wat snotdoekjes, veel blikjes en flesjes en wat lege pakjes sigaretten. Zelfs een stuk rioolbuis behoort tot de vangst van de opruimactie.

De lerares van groep 5/6 vertelt: “Op deze manier leren de leerlingen op een andere manier naar de berm te kijken. Wesepe staat bekend als een schoon dorp, maar als je goed gaat kijken ligt er veel meer afval dan je denkt.” En deze les lijkt goed geslaagd. De leerlingen van de Bosschool komen vol verhalen terug: “Je weet niet wat je tegenkomt,” vertelt een leerlingen. “Ik had veel minder afval verwacht,” vult een jongen naast haar aan. “Het ligt bijna overal, zelfs in de sloten!”

Zelf gooien de kinderen bijna nooit wat op straat. “Ik bewaar het meestal in mijn zak, ik gooi niks op de grond. Ik gooi het thuis wel weg.”

Of de leerlingen volgend jaar weer meedoen aan de actie? Daarop zijn de reacties verschillend. Klachten over het weer en de viezigheid die ze tegenkwamen volgen: “Ik vond het ijskoud,” vertelt een jongedame. Hierop volgt wel direct een tegenargument van een klasgenootje van haar: “Het is wel veel leuker dan rekenen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.