reacties haarman elferink en anderen

De eerste gesprekken over de nieuw te vormen coalitie voor Raalte worden donderdagavond gehouden. Ben Haarman, de lijsttrekker van het CDA, wederom de grootste in Raalte (waarschijnlijk van acht naar negen zetels) sluit niemand uit. “Ik ben in elk geval super tevreden over de uitslag. De kiezer heeft het beeld bepaald en het is aan ons om dat nu verder in te vullen. Alle opties staan open”, aldus een voor zijn doen zeer diplomatieke Haarman.

Nadat een interviewer van RTV Raalte haar vroeg welke partij het meest zou moeten inleveren bij haar partijprogramma, antwoordde Carla Hoge van Gemeentebelangen “De VVD”. Maar dat was een beetje voor de vuist weg, zegt ze later. “We gaan bij alle onderhandelingen eerst voor de inhoud, daarna kijken we pas naar de koffertjes.”

Matthijs Perton is blij met zijn behaalde zetel, maar zegt ook graag meer zetels gehaald te willen hebben. “Maar dat heeft elke partij. Vraag Willy Lourenssen eens hoe het is om van drie naar twee zetels te gaan. Vraag de VVD eens hoe het is om meer stemmen dan ooit te halen, maar desondanks op drie zetels te blijven zitten. Dat hoort er nou eenmaal bij!”

Ronald Ringenoldus, tweede op de kieslijst van D66 is natuurlijk ietwat teleurgesteld, maar schikt zich in zijn lot. “We hebben in elk geval de komende periode de kans om onszelf flink te profileren. In één jaar tijd hebben we onszelf weten te organiseren en hebben we een zetel behaald. Wat ik nu gaan doen? Er moet een goede steunfractie worden opgezet. Er is genoeg te doen!”

Egbert den Daas (LA): “Een mooi resultaat. We hebben een voet tussen de deur gekregen. We zijn een nieuwe koers ingeslagen en hebben weinig tijd gehad om echt campagne te voeren. We gaan onze stinkende best doen om de belangen van Heino te behartigen.” Den Daas kan de stemmen van buiten Heino ook wel verklaren: “Ik spreek ook over zaken die niet alleen Heino aangaan. Dat mensen dat zien, vind ik erg fijn.”

Willy Lourenssen toont zich gelaten onder het waarschijnlijke verlies van één zetel: “Ik ben niet echt teleurgesteld. Ik had het wel verwacht. Kijk maar naar het landelijke plaatje. Er waait een wind van PVV en D66. Wij vallen even buiten die wind. Het zal een hele klus worden om nu een coalitie te vormen. Het CDA kan niet om Gemeentebelangen heen. Om eerlijk te zijn vond ik de vorige zetelverdeling beter voor het politieke spelletje. De grote partijen zijn groter geworden er is nu veel meer versnippering.” Hij toont zich verrast over de drie zetels voor de VVD. “Ik had eigenlijk verwacht dat de VVD er één of twee zetels bij zou krijgen. Ik denk dat ze dat zelf ook verwachtten. Het gegeven dat ze nu op drie zetels zijn blijven zitten, kan voor hen nog wel eens zwaarder wegen dan ons verlies van één zetel!”

Piet Pont van de VVD reageert ook op de uitslag: “We hebben vandaag drie echte zetels verdiend. We kregen vier jaar geleden onze derde zetel als restzetel toegewezen. Nu hebben we hem echt verdiend. Toch voelt het wel een beetje dubbel. Je wint flink, maar krijgt er geen zetel bij.” Pont vlakt de VVD nog niet uit voor de coalitie. “Er moet in de komende periode veel bezuinigd worden. Daar heb je een grote meerderheid in de raad voor nodig. Ik zie ons wel met CDA en GB in de coalitie plaatsnemen.”

Gerard Elferink van de PvdA heeft een zware avond achter de rug. “Ik denk dat we het meeste last hebben gehad van D66. Ook hebben we voor in Heino geen gemak gehad van de afwezigheid van Tineke van der Bruggen. Het is logisch dat het CDA en Gemeentebelangen eerst met elkaar in gesprek gaan. Maar vergeet niet dat de bestaande coalitie nog steeds een meerderheid heeft. Alleen is de PvdA gehalveerd. We hebben ook veel last gehad van wat er landelijk gebeurd is, maar met een hogere opkomst hadden we misschien nog wel een restzetel gekregen. Dat is waar ik op gehoopt had, drie zetels. Historisch heeft de PvdA eigenlijk altijd twee zetels.” Elferink sluit af: “Het is wel een domper.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.