programma ponyweek weinig veranderd

De Ponyweek Heeten gaat op weg naar de 50-ste editie met een vernieuwd enthousiasme bij alle betrokkenen. Het programma van het feest in Heeten blijft over een tijdsbestek van anderhalve week uitgesmeerd. De nieuwe opzet van de Ponyweek is onlangs gepresenteerd aan alle vrijwilligers. Eigenlijk is er weinig veranderd, maar ondertussen ook heel veel. Vrijwel alle programmaonderdelen zijn behouden, maar sommige hebben wel een andere plek in de agenda van de Ponyweek gekregen. “De winst van dit hele proces schuilt in het vernieuwde enthousiasme.”

“Nadat we de nieuwe opzet hadden gepresenteerd kwam er een vrijwilliger naar ons toe”, vertellen Jos Wijnberg en Frank Koerkamp namens Stichting Helami die de Ponyweek organiseert. “Hij zei: ‘Eigenlijk is het grotendeels hetzelfde gebleven hè?’ ‘Precies’, zeiden we, ‘maar had je het graag anders willen zien?’ ‘Eh… nee…’”

Zo’n twee jaar geleden besloot Stichting Helami om het hele programma opnieuw te evalueren. In de aanloop naar de viering van het 50-jarig jubileum van de Ponyweek in 2011 moest het roer om. “Niet dat we ontevreden waren, maar het programma was al jaren hetzelfde, net zoals de mensen die het invulden. We wilden van goed naar beter en van mooi naar mooier. Daarom hebben we een grote brainstormavond gehouden waarop zo’n 150 man afkwam. Daarbij werden verschillende ideeën gelanceerd.” Het belangrijkste idee was om de Ponyweek korter en compacter te maken. Maar dat bleek in de praktijk niet mee te vallen. “Het kwam er op neer dat alle vrijwilligers vonden dat alles mocht veranderen, behalve het eigen programmaonderdeel. En eigenlijk waren we het daarmee ook eens, want alle programmaonderdelen voegen iets toe.”

Een andere wens die voortkwam uit de brainstormsessie bleek de terugkeer van Heeten Creatief, een soort creatieve LifeStyle markt die vele jaren geleden gestopt is door verschil van inzicht tussen bestuur en creatieve commissie. “Veel Heetenaren vonden dat ontzettend jammer. Daarom hebben we besloten om het weer in het programma op te nemen. Maar tegelijkertijd zaten we ook een beetje in de maag met het Heeten Café op zondag. Een fantastisch programmaonderdeel, waarbij we een cafésfeer realiseren in de tent met akoestische live-muziek. Heel wat muzikale Heetenaren hebben daar al spontaan aan meegedaan. Maar de bezoekersaantallen waren laag en het Heeten Café verdiende beter. En daarom hebben we Heeten Creatief en Heeten Café aan elkaar gekoppeld op de donderdagavond, wel in twee aparte tenten.

De donderdagavond leek ons een betere avond voor Heeten Café. Het is vooral populair onder de wat oudere jongeren, iedereen is de volgende dag vrij en op een donderdag is het ook wat gemakkelijker om oppas te vinden!”

Maar dit heeft dus weer gevolgen voor de avond van jeugdvereniging De Treffers die eerder altijd op donderdag werd gehouden. “Daarin zat volgens ons ook meer in dan dat er uitkwam. Maar dat betekent dus niet dat we zo’n onderdeel willen laten vallen. Dat zou eeuwig zonde zijn. Je moet aan de toekomst blijven denken. De Treffers vormen bovendien een broednest voor latere kadermensen. En ze wilden wel naar de eerste zondag van de feestweek.”

Verdere verschuivingen: De ouderenmiddag gaat van de donderdag naar de dinsdag, de rolstoelwandeltocht van de dinsdag naar de maandag en van de woensdagavond wordt nu definitief (na de goeie ervaringen van vorig jaar) een cabaretavond gemaakt. Het Heeten Festival op vrijdagavond krijgt een nieuwe opzet. De senioren- en de jeugdacts worden vanaf nu door elkaar geprogrammeerd. Er is een nieuw jeugdig comité gevonden dat met frisse moed zal proberen om het programma verder op te waarderen. Tenslotte verhuizen de ‘Werkpaardjes’ van vroeger (oude Tractoren, vrachtauto’s en busjes) naar de afsluitende zondag om zo nog een extra dimensie toe te voegen aan het gezinsprogramma van die dag.

Koerkamp en Wijnberg geven toe dat er inmiddels al druk achter de schermen wordt gebrainstormd over extra programmaonderdelen voor de jubileumviering van 2011. “Toen we veertig jaar bestonden hebben we tienduizenden zonnebloemen geplant in Heeten. Misschien doen we wel weer zoiets. Daarnaast zitten we te denken om eenmalig een bijzondere act naar Heeten te halen. Maar dat is allemaal nog erg prematuur. We zitten nog in de brainstormfase.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.