pedro pico pop stilstand is achteruitgang

Ze zeggen het zelf: “Je moet vernieuwen, anders houdt het snel op!” En vernieuwing, dat is waar de organisatie van het Raalter popfestival dit jaar opnieuw op heeft ingezet. Had de vorige editie van het festival op het MBI-terrein nog één podium, dit jaar, op zaterdag 6 maart, zijn het er drie. Met als gevolg dat ook het programma aanzienlijk kon worden uitgebreid: Van circa tien naar 26 acts! Met als grote namen de gabberpunkers van Aux Raus, Elle Bandita (glamrock in een modern jasje) en Truckfighters (betonmolenrock). “Maar we zitten wel weer ontzettend strak in de begroting”, vertelt Maurice Endeman namens Stichting Popcultuur Raalte, die het festival organiseert. “We hadden wat meer budget, dat hebben we ook gebruikt, maar ons break even point ligt nog steeds op ruim vijfhonderd bezoekers!”

Het was Maurice die samen met een kameraad zo’n zeven jaar geleden de eerste editie van Pedro Pico Pop organiseerde in jongerencentrum TraXX en sindsdien is er veel gebeurd. Trokken de eerste paar edities nog circa honderd bezoekers, de editie van twee jaar geleden in het leegstaande Mavo-gebouw bracht ineens een kleine duizend bezoekers op de been. Vorig jaar werd het festival voor het eerst gehouden in een grote feesttent op het MBI-terrein. Het was wederom een enorm succes. De organisatie hoopte op minimaal zevenhonderd bezoekers, maar het werden er ruim duizend. De grijns was dagenlang niet weg te branden van de gezichten van de bestuursleden van Stichting Popcultuur Raalte, naast Maurice inmiddels bestaande uit Martine Huisman, Joeri Lemke, Jurry Oortwijn, Ellen van der Vegt en Ruben en Jurgen Schutte. “Het mooiste was het optreden van de band Mala Vita. Vooraan stond een hele cirkel van allemaal mensen in ‘Pedro Pico Pop’-shirts. Wij dus, ha ha! We waren de hele dag druk geweest en toen mochten wij van onszelf ook even genieten!”

Maar succes of niet, stil blijven staan, willen ze niet en daarom is de formule van het festival dit jaar flink gewijzigd. “Vorig jaar was het festival eigenlijk een tentfeest. Dat vonden we zonde, je hebt zo’n prachtige oude industriële locatie en dan mag je er verder weinig mee. Dit jaar hebben we toestemming gekregen om het MBI-gebouw wat meer in de formule te betrekken. Zo krijgt het festival eindelijk de locatie die het verdient. De grote tent waar de wat bekendere bands optreden, hebben we een stuk kleiner ingepland, in totaal wordt ie vijftien meter korter. In de hal waar vorig jaar de entree en de garderobes waren, komt nu een tweede podium te staan. Daar zullen voornamelijk de bands uit deze regio optreden. In een loods op het terrein, komt voor het eerst een dance-area. Het programma wordt een stuk breder. Echt voor elk wat wils. Veel mensen denken dat we hier alleen maar punk programmeren, maar dat klopt allang niet meer. Als je de muziek van een band niet leuk vindt, zijn er nu genoeg andere plekken waar je naartoe kunt!”

De organisatoren van Pedro Pico Pop beschikken inmiddels over een eigen camper. Een barrel uit de jaren zeventig dat ze zelf hebben opgeknapt en waarop het logo van Pedro Pico Pop een prominente plaats heeft gekregen. “Het is echt een geweldige bus”, vertelt Jurgen. “Vorig jaar is het idee ontstaan. Toen heb ik hier enkele dagen samen met mijn neef geslapen om de locatie te bewaken. Lagen we daar te bibberen onder een terrasverwarmer. Mijn neef was nog ziek ook. Na een vergadering zaten we aan het bier en toen ouwehoerden we er wat over dat het beter was om in een camper te slapen. Nooit rekening mee gehouden dat het zo ver zou komen, maar drie weken later stond ie er! We gebruiken de bus ook voor de promotie van ons festival. Regelmatig gaan we ermee naar andere festivals en concerten. Als ie niet stuk gaat, tenminste. Deze week nog twee keer. Praat me er niet van, ha ha!”

Pedro Pico Pop maakt inmiddels gebruik van zo’n tachtig vrijwilligers. Vrienden, ouders, andere familieleden, kennissen, enthousiastelingen die zichzelf aan hebben gemeld, iedereen zal de handen uit de mouwen steken. “Er komt zelfs een hele ploeg vrijwilligers van jongerencentrum Het Front uit Vroomshoop. Die waren zo enthousiast over wat wij doen dat ze aanboden om mee te helpen. Hartstikke mooi natuurlijk. Het leuke is dat iedereen zo enthousiast is. Ook van andere festivalorganisatoren krijgen we complimenten. En veel bands komen hier graag weer terug. De zanger van Mala Vita vond het vorig jaar zo tof, dat ie er dit jaar bij is als bezoeker.” De groeispurt van Pedro Pico Pop lijkt niet op te houden. Ambities zijn er nog steeds genoeg. Maurice: “Eigenlijk hadden we het festival dit jaar willen uitbreiden met een programma op de vrijdagavond. Daar hebben we echter geen vergunning voor gekregen. Maar volgend jaar proberen we het gewoon weer!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.