Home / archiefcentraal / op basis van voorkeurstemmen in raad dalfsen

op basis van voorkeurstemmen in raad dalfsen

Ik had zoiets van ‘hoezo, we hebben elkaar gisteravond toch al gefeliciteerd met onze zeven zetels?’ ‘Nee, dat bedoelen we niet, jij bent ook in de raad gekozen, op basis van voorkeursstemmen!’ Toen werd het wel even stil!”

Hij zegt het lachend. En ja, hij heeft er nu ook echt zin in! “Maar ik zal eerlijk zijn, ik heb de zetel niet meteen aanvaard. Ik heb wat bedenktijd gevraagd. Maar ja, dan realiseer je dat al die mensen speciaal op jou hebben gestemd… Wat moet je dan? Ik heb er een uurtje over nagedacht en daarna besloten dat het maar moest doorgaan!”

Desondanks is de Lemelervelder nog een beetje beduusd. Hij had immers gedacht het de komende jaren wat rustiger aan te kunnen doen. Herman (59) is nu namelijk nog de voorzitter van VV Lemelerveld, maar had onlangs aangekondigd dat hij aan zijn laatste jaar was begonnen. Hij zal nu wat eerder stoppen. “We zijn nu bezig met de aanleg van een kunstgrasveld bij ons sportcomplex. Als dat project is afgerond, zal ik er tijdens de jaarvergadering in november een punt achter zetten. Dan ben ik net geen 25 jaar voorzitter, maar ik het vind het überhaupt een beetje raar om daar dan speciaal op te wachten. Dat ik het goed afrond, is veel belangrijker!”

Herman is een echt Lemelervelds gemeenschapsdier. Geboren is hij niet in het dorp, zijn wieg staat in Kraggenburg, maar op zijn zesde verhuisden zijn ouders naar Lemelerveld. Herman heeft gewerkt in het bankwezen. Sinds ’79 is hij betrokken bij het Lemelervelds feest. Eerst als lid van de Stichting festiviteiten, sinds ’85 als lid van de feesttentcommissie). Sinds ’85 is hij (met een kort tussentijds verlof) voorzitter van VV Lemelerveld. “Ik ben trots op wat we in de afgelopen jaren met de club en de vrijwilligers hebben bereikt”, zegt hij. “We zijn een constante derdeklasser. Het sportpark ligt er goed bij. In ’87 hebben we de kantine onder handen genomen, in ’90 is er een tribune gebouwd, in ’95 zijn de kleedkamers vernieuwd. En nu dus nog een kunstgrasveld. En dan zijn we ook nog bezig met de nieuwe sporthal! In die commissie zit ik ook nog. Maar dat is dus niet alleen mijn verdienste. Dat doe je samen met mensen!”

Hij werd een tijd geleden gevraagd of hij lid wilde worden van de schaduwfractie van Gemeentebelangen. Ach, een keer per maand een avondje meedenken, dat wilde hij wel! Daarna werd hij ook gevraagd om plaats te nemen op de kieslijst. Uiteindelijk kreeg hij de tiende plek toegewezen. “Ze hadden me voor ogen voor een hogere plek op de lijst, maar daar heb ik nee tegen gezegd. Ik heb 184 voorkeurstemmen gekregen. Een groot aantal, als je bedenkt dat er ook nog een andere Lemelervelder hoog op de lijst staat, Hans Ellenbroek. Hij krijgt ook altijd veel voorkeurstemmen vanuit Lemelerveld!”

GB was een logische keuze voor hem. “Als plaatselijke partij kun je je inzetten voor de hele gemeenschap zonder daarbij rekening te houden met landelijke partijzaken, geloof of wat dan ook!” Landelijk heeft hij altijd rechts van het midden gestemd. VVD, CDA en heel soms D66. “In elk geval niet links”, lacht hij. Wat Lemelerveld betreft zijn er vele zaken waarvoor hij zich in wil zetten. De verkeersveiligheid op en om het Kroonplein bijvoorbeeld. Maar ook een goede invulling van de N348. “Lemelerveld moet goede ontsluitingen krijgen. Het vrachtverkeer moet de kern uit. Maar ook wil ik me verzetten tegen de komst van windmolens. Dalfsen heeft plannen om richting Zwolle neer te zetten, maar we zijn er met Gemeentebelangen fel tegen gekant!”

Herman voorziet dat hij zich ook zal buigen over komende bezuinigingen in de gemeente. “We krijgen minder geld van de provincie. Hier en daar zullen we moeten beknibbelen. Dalfsen kan nu op dit moment enkele miljoenen krijgen voor in totaal zeven projecten. Hartstikke mooi natuurlijk, maar aan al die projecten is de voorwaarde gekoppeld dat je er als gemeente hetzelfde bedrag in moet investeren. Dan moet je je afvragen of je dat altijd wel wilt! Je moet wel realistisch blijven!”

Lees ook

Koninklijke Onderscheiding voor John Veldkamp uit Welsum

WELSUM – John Veldkamp heeft op zondag 19 september, tijdens het afscheid van hem als …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.