nieuw hoftheater bij kulturhuus aanbouwen

Commentaar – Als journalist is het prettig goede ogen te hebben. Zo konden we afgelopen woensdag een beetje meekijken op de flip over die gebruikt werd tijdens de bijeenkomst voor een nieuwe locatie van het Hoftheater. De werkgroep zat in de bovenfoyer, daar werd het publiek langs geloodst dat van de bovenste schouwburgrijen naar de benedenfoyer wilde voor een kopje koffie.

Eind april komt de commissie van wijze mannen (vrouwen zagen we er niet bij zitten terwijl die toch meer naar het theater gaan dan mannen) met een voorstel. Ze kiezen uit ‘blijf zitten waar je zit’, een deel van de Domineeskamp opsnoepen, het terrein aan de Munstersestraat tussen het oude PTT-gebouw en Hoekman Schilders waar vroeger een peuterspeelzaal zat of de achterkant van het Kulturhus.

Optie 1, blijf zitten waar je zit, is geen optie. Ook al riep Daniël Lohuus woensdag dat hij het een prachtig theater vond, de wijze heren hadden duidelijk andere plannen. Met reden, want uit het huidige Hoftheater vliegt de energie weg wegens enkel glas. Het eindresultaat van isoleren kan kwalitatief en financieel nooit op tegen nieuwbouw. Daar komt bij dat de schouwburgproducties steeds groter worden dus het podium van het Hoftheater te klein. Steeds vaker komt een try out niet naar Raalte wegens ruimtegebrek.

Optie 2 is interessant: een deel van de Domineeskamp afsnoepen. Het is eigenlijk bizar dat Raalte midden het dorp zulke dure grond braak heeft liggen voor een halve dag markt in de week en vier keer een groot feest met tenten. Onder de grond parkeren en een stevige schouwburg boven de grond is een prima oplossing. Heb je meteen vaste faciliteiten voor de tentfeesten. Kleedaccommodatie, sanitair, (kracht)stroom… Maar of Raalte rijp is haar grote, lege, kale hart van het centrum in te leveren voor iets zinnigs? Vermoedelijk niet. Anders hadden er al lang appartementen met parkeerkelder gestaan.

Optie 3 (tussen postkantoor en Hoekman) is alleen maar een optie omdat er ruimte is. Voordelen zijn er verder niet echt te bedenken. En ruimte is er elders ook.

Optie 4 (tegen het Kulturhus aan) had een cirkeltje op de flip over van de wijze mannen. En als dat niet zo was, moet dat alsnog maar gebeuren. Want dit is de beste locatie. Achter het Kulturhus. Het Kulturhus is qua sfeer al een podiumplek. Filmhuis en bibliotheek zitten er al. De infrastructuur klopt. Met een theater erbij versterk je het Kulturhus. Het Kulturhus versterkt het theater. In hartje Raalte – met parkeren om de hoek – ontstaat dan een centrum waar ook de gemeente naar uit kan wijken voor grotere vergaderingen, feestjes en dergelijke. Functies van de Joetse kunnen er ook in ondergebracht. Met optie 4 maak je de optelsom van 1+1+1= een stuk of vijf. Want zowel Joetse, Kulturhus als Hoftheater worden er sterker van.

Optie 4 dus maar doen? Probleem is dat er wel ruimte gemaakt moet worden. Er staan nu nog huizen tegen het Kulturhus aan. Die huizen zijn van SallandWonen. Laat die nou bij in de club van wijze mannen zitten. En de kosten? Ook de Rabobank was in de bovenfoyer aangeschoven.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.