jan kroes met kleinkinderen 800 jaar

Op woensdag 10 maart is Jan Kroes 95 jaar geworden. Deze dag was voor de familie Kroes natuurlijk een feestelijke aangelegenheid, maar niet alleen om de respectabele leeftijd die Jan bereikte. Precies op dezelfde dag werd hij namelijk samen met zijn twaalf kinderen maar liefst 800 jaar.

Jan Kroes is geboren in Dalfsen en heeft een arbeidzaam leven als agrariër achter de rug. Samen met zijn vrouw was het een druk bestaan om de twaalf kinderen – zeven jongens en vijf meisjes- te voeden en hen de kans te geven een opleiding te volgen om een goed leven te kunnen opbouwen.

Jan trouwde in 1942 met Marie Kolkman en ze gingen wonen in een huurhuisje op De Dante in Ommen. Hij werkte toen als bedrijfsleider op een boerderij in Witharen. Na de oorlog kreeg hij de kans om deze boerderij over te nemen. De jaren die volgden waren niet gemakkelijk. De opbouw na de oorlog waarbij nog vaak op elk dubbeltje moest worden gekeken was een tijd van hard werken. Niet alleen werd bijna elk jaar de kinderschare uitgebreid maar ook de boerderij werd steeds uitgebreid. Zijn motivatie was dat zijn gezin niet tekort mocht komen. Hij zocht steeds weer naar een nieuwe invulling om in het gezin en ook op de boerderij alles draaiende te houden. Nu kan hij met trots op deze jaren terug kijken.

In 1981 nam zijn jongste zoon de boerderij over en konden Jan en Marie het rustiger aan doen en genieten van de vrijheid en de inmiddels eerste getrouwde kinderen en kleinkinderen. Door de slechte gezondheid van zijn vrouw werden ze genoodzaakt om naar een bejaardenwoning te verhuizen. Na het overlijden van zijn vrouw in 1990 ging het gezichtvermogen van Jan sterk achteruit. Auto rijden en later ook fietsen moest hij opgeven, maar zijn optimisme bleef hij behouden en zodoende zocht hij naar een mogelijkheid om toch zelfstandig te blijven wonen.

Toevallig kwam hij op de opendag van het Anker en werd hem de kans geboden om hier een appartement te huren. Sinds 1998 heeft hij het hier super naar zijn zin en gaat zelfs een dag in de week naar een zorgboerderij in de buurt. Inmiddels heeft Jan Kroes een familie van twaalf kinderen, 31 kleinkinderen en 24 achterkleinkinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.