hulpdiensten geen strobreed in de weg

Commentaar – Je hoort wel eens dat in den lande hulpdiensten lastig gevallen worden door opdringerige lieden. Zaterdagavond brandde in Raalte de kringloopwinkel en zijn magazijn af. Wat ons opviel was de discipline die heerste.

Er waren veel ramptoeristen, heel veel ramptoeristen. De brand was nog geen half uur gemeld bij de brandweer of de wegen richting industrieterrein in Raalte liepen al vol. Wandelaars, fietsers, bromfietsers en auto’s, kriskras bewoog het zich naar de dikke rookpluim die boven De Zegge hing. Dat ging opvallend geduldig. Fietsers die zich sneller door de drukte konden bewegen sneden zonder gevaar auto’s af, iemand die tevergeefs een tussendoorweggetje probeerde kon zo weer midden in de file aansluiten. En toen er een hoogwerker met toeters en bellen aan kwam rijden, heeft het ons verbaasd hoe snel die door de drukke straat met aan weerszijden in wild verband geparkeerde auto’s door kon zoeven tot pal voor de brand.

De brandweer liet het publiek gerust dicht bij komen. Je voelde de warmte van de brand. Maar toen de brandwerende muur tussen magazijn en winkel het begaf en de vlammen even weer hoog boven het industrieterrein uittorende, toen moest het publiek toch wel even naar achteren. Eén of twee man van de ambulance vroeg aan honderd man of ze even aan de kant wilden gaan, spanden een lint en die klus was geklaard.

Toen de brand op zijn hevigst was en de publieke belangstelling op zijn grootst, was de melding nog maar een uur binnen. En ook toen al reed de buitendienst van de gemeente het gebied binnen met afzetborden en dranghekken. In alle rust werden de wegen versperd en het publiek nog een stukje verder terug gedirigeerd. Zonder morren deed het publiek wat gevraagd werd. Geen gezeur van ‘het is hier toch ook veilig’ maar gewoon ‘laat die lui hun werk nu maar zo goed mogelijk doen’.

En zelfs de eigenaar bleef er koel onder. “Ik had net wel even last van mijn hartritme, maar dat is allemaal weer onder controle”, stond hij ons rustig te woord. En “Tja, er zit asbest op het dak. Dus we zullen wel ergens anders moeten slapen.”

Rampen oefen je voortdurend om ze in het echt goed af te handelen. Dit was een echte. En hij lijkt goed afgehandeld. Kortom, hulde aan de hulpdiensten. Evenals aan de aan de ramptoeristen die wel nieuwsgierig maar niet opdringerig waren.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.