gezocht ruimte voor talent

Op 15 oktober 2009 ging de eerste schop in de grond van het nieuwe gebouw voor De Horizon. Na jarenlang huisvesting in een verzameling van klaslokalen, is de school voor speciaal basisonderwijs uit Raalte erg blij met dit vooruitzicht. De nieuwe locatie wordt helemaal afgestemd op de eisen die het onderwijs aan deze doelgroep stelt. Om de leerlingen optimaal ruimte te kunnen bieden voor hun ontwikkeling, heeft de school echter een aantal wensen en behoeften die buiten het standaard scholenbouwbudget vallen. En dus richt de Horizon met projectgroep ‘Ruimte voor talent’ het vizier nu op ondernemend Salland. Doel: hen overtuigen zoveel mogelijk geld te doneren.

Aan de nieuwbouw voor De Horizon zijn de nodige jaren aan overleg en planning vooraf gegaan. De huidige locatie wordt al sinds 1954 gebruikt. In de loop der jaren groeide de school echter steeds verder uit haar jas. Dit werd grotendeels opgevangen door rondom het gebouw diverse lokalen bij te bouwen. “Hierdoor ontstond een soort verzameling van allerlei losse schakels,“ vertelt directeur Henk Schopman. “Aanvankelijk wilde de gemeente ons in het voormalige MAVO-gebouw aan de Monumentstraat hebben. In de jaren die de besluitvorming uiteindelijk in beslag namen, heeft het onderwijs echter zo’n ontwikkeling doorgemaakt, dat het oude gebouw inmiddels niet meer bruikbaar was. Toen kwam nieuwbouw in beeld.” Architect Wim Koops van bureau Kristinsson uit Deventer tekende, in nauwe samenspraak met het team, een prachtig gebouw dat helemaal is afgestemd op de eisen die het onderwijs aan deze doelgroep stelt. Zowel voor nu als in de toekomst. Voor de realisatie is o.a. gekozen voor regionale ondernemingen, zoals Jansman Bouwgroep en Joop Elders Sanitair & Totaalinstallateur BV.

Uitgangspunt voor het ontwerp was de visie op onderwijs van de Horizon. Schopman: “Sommige kinderen kunnen op het reguliere basisonderwijs niet meekomen. Bijvoorbeeld doordat het tempo te hoog ligt of omdat ze een bepaalde vorm van instructie nodig hebben. Bij ons krijgen deze kinderen wel de kans om zich zo ver mogelijk te ontwikkelen. Om dat te bereiken zoeken we aansluiting bij hun individuele talenten.”

In het nieuwe gebouw komen veel plekken waar leerlingen zelfstandig of samenwerkend kunnen leren, zoals een modern techniek- en handvaardigheidlokaal. Door al deze nieuwe voorzieningen komen de leerlingen in aanraking met verschillende leergebieden, waarbij van ieders talent gebruik wordt gemaakt. Daarnaast wordt de overstap naar het voortgezet onderwijs en de praktijk eenvoudiger, zelfstandigheid bevorderd en de integratie in de maatschappij vergemakkelijkt. ”Maar natuurlijk blijft er op de nieuwe locatie ook ruimte om kind te zijn en sociaal-emotioneel te groeien!”

Om de leerlingen optimaal ruimte te bieden voor ontwikkeling, heeft de Horizon een aantal benodigdheden op hun wensenlijst staan. Bijvoorbeeld de inrichting van de speelplaats, ICT-voorzieningen, een gymzaal met extra’s zoals een klimwand en voorzieningen voor speltherapie, muziek en toneel. Deze vallen echter buiten het standaardbudget voor scholenbouw. Om dit toch te kunnen realiseren, is het project ‘Ruimte voor talent’ gestart. De projectgroep bestaat uit een aantal teamleden, maar ook mensen uit het bedrijfsleven en ouders. Margot Kemper: “We hebben geïnventariseerd wat echt nodig was en hiervoor een plan geschreven. Natuurlijk organiseren we zelf acties als een sponsorloop, fancy fair en een inboedelveiling, maar daarmee komen we lang niet aan de benodigde bedragen. En dus kwam het bedrijfsleven in beeld.” Alle bedrijven binnen de gemeentes Raalte en Olst-Wijhe, alsmede omliggende plaatsen als Haarle en Lemelerveld ontvangen binnenkort een brief van De Horizon, met de vraag een steen(tje) bij te dragen.

Vanaf 50 euro kan de Horizon gesponsord worden. Bedrijven die vanaf 150 euro doneren, krijgen in ruil daarvoor hun naam vermeld in een paginagrote advertentie in de Stentor. Vanaf 300 euro, komt daar ook nog het logo bij. Schopman: “We zijn nu een goede school, maar straks hebben we ook nog een mooi gebouw en de middelen om ons onderwijs nog beter te maken. Met recht een aanwinst waar Raalte trots op kan zijn!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.