gewoon carolien abnormaal 2

Normaal gesproken hebben we een kast met laatjes in ons hoofd waarin we de dingen die we meemaken, verwerken en opslaan. Een stabiele kast met positieve inhoud, zorgt voor een mens met zelfvertrouwen en mogelijkheden in het leven.

Een afwijking van een normaal verschijnsel is dat wij mensen na het horen van een ernstig bericht, bijvoorbeeld bij het overlijden van een dierbare of bij een ernstig auto-ongeluk, even ‘van de wereld’ zijn. We kunnen niet meteen een laatje vinden in onze kast om de ervaring te verwerken, we weten niet eens meer dat er laatjes zijn.

Als het te lang duurt, raken we beetje bij beetje het contact met de (rest van de) werkelijkheid kwijt, en wordt ons gedrag abnormaal (afwijkend van ons normale gedrag). Een man heeft een half jaar terug in een ongeluk zijn broer en beste maat verloren. De man huilt heel veel, hij lijkt soms onsamenhangend met zijn broer te praten, soms in het heden en soms in het verleden, soms staart hij alleen voor zich uit, soms is hij heel helder en functioneert hij redelijk tot goed, zijn hart doet erg veel pijn. Een mens in een dergelijke situatie kan soms onzichtbare zaken waarnemen zoals stemmen in het hoofd, beelden, geuren, aanrakingen. Deze mensen hebben in hun ‘kast in het hoofd misschien wel een laatje ‘omgaan met onzichtbare zaken’, ze kunnen die echter niet gebruiken. Deze mensen kunnen hun gedrag moeilijker verwoorden, zijn soms achterdochtig, praten erg snel of erg langzaam, onsamenhangend en hebben veelal verstoorde emoties (bv geen of juist versterkte emoties of voor de situatie niet passende emoties).

Het gedrag kan vrij snel veranderen. Een mevrouw, haar vader en ik bespreken in een eerste gesprek hoe we de band in het gezin fijner kunnen maken. De mevrouw is wat teruggetrokken en stil. Ik vraag haar herhaaldelijk of ze begrijpt wat ik zeg, ik kan haar niet voelen. Ze knikt ´ja´. Vader is actief en prettig in de omgang. Thuisgekomen lees ik het volgende mailtje ´papa en jij niet goed baas zegt Ik mag niet meer naar jou, slecht niet goed papa niet goed baas zegt papa en jij slecht mag niet meer…niet goed voor mij´. In contact met vader is deze persoon geholpen in de psychiatrie (psychose).

Je begrijpt dat er niet altijd een groot verschil is tussen iemand die zijn kast in het hoofd niet gebruikt en iemand die nog geen laatje ‘omgaan met onzichtbare zaken’ in zijn kast heeft. Zeker als de onzichtbare ervaringen angstig zijn of zijn geworden, is het onderscheid niet gemakkelijk te maken. Volgende week meer over paranormaal….

Laat mij gerust jouw mening en ervaringen weten op info@carolienjonkman.nl Via dit mailadres kun je me ook vragen stellen. staging2.carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.