fit for life helpt jongeren verder op weg

Woensdagavond heeft in Raalte de ‘kick-off’ plaatsgevonden van het project Fit for Life. Dit project heeft tot doel de Sallandse jeugd door een eigentijdse aanpak beter voor te bereiden op het zelfstandig functioneren in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Daarvoor worden er onderwijsprogramma’s voor het VMBO en MBO ontwikkeld op het gebied van sport en cultuur waarin sociale competenties (life skills) centraal staan.

Leerlingen van VMBO en MBO hebben meer nodig dan alleen een stevige kennisbasis. Sociale competenties (life skills) worden steeds belangrijker. Het gaat dan bijvoorbeeld om zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, communicatieve vaardigheden, inzet en oplossingsgericht handelen. Vergeleken met hun leeftijdgenoten uit de stad zin Sallandse jongeren over het algemeen erg bescheiden en minder zelfbewust.

Dit was aanleiding voor de Sport en Cultuur Academie Salland (SCAS) om het initiatief te nemen voor dit project. In SCAS werken Carmel College Salland, ROC Landstede Raalte, woningcoöperatie Salland Wonen en de gemeente Raalte samen. Daarnaast zijn de Kring Raalter Werkgevers en de grotere cultuur en sportverenigingen hierbij nauw betrokken. Het SCAS is een netwerkorganisatie voor Salland.

Om deze jongeren ‘fit for life’ te krijgen wordt gekozen voor een gedegen aanpak. Hiervoor worden life skills geïntegreerd in onderwijsprogramma’s. Door middel van cultuur en sport maken leerlingen en studenten zich de life skills eigen. Dat gebeurt zowel binnen als buiten de school. De sector VMBO van het Carmel College Salland gaat samen met Landstede Raalte deze programma’s ontwikkelen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met sport- en cultuurverenigingen.

Voor sport is gekozen vanwege de aandacht voor een gezonde leefstijl en prestatievaardigheden. Bij cultuur wordt zelfbewustzijn en zelfvertrouwen bevorderd. Voor beide zijn presentatievaardigheden en discipline van groot belang. Leerlingen zullen zelfbewuster, mentaal fitter, met meer zelfvertrouwen en een positieve levensstijl en beroepshouding hun leven vorm gaan geven. Dat moet leiden tot betere leerprestaties, minder schoolverzuim en betere kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast zullen jongeren een actievere rol gaan spelen binnen het vrijwilligerswerk van de verenigingen.

Voor docenten en trainers/ coaches/begeleiders van de verenigingen betekent dit een andere manier van omgaan met jongeren. Ze zullen samen moeten werken om de jongeren optimaal te begeleiden. Het project wordt begeleid door onderzoekers van Hogeschool Edith Stein, Kennispraktijk, Mulier Instituut en Hogeschool Windesheim. Zij zullen ondersteunen op inhoud en de effecten van de onderwijsprogramma’s onderzoeken. De projectleiding is in handen bij Paul Vermeulen (Fit for Life) en Peter Reumer (SCAS).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.