eerste sallandse kievitsei gevonden

Het heeft dit jaar langer geduurd dan normaal, maar nu is toch het eerste kievitsei in Salland gevonden. In het perceel van boer Hemming aan de Vondervoortsweg in Luttenberg vond Hein Bruggeman, lid van weidevogelbescherming van het IVN Raalte, op vrijdag 19 maart om 14.45 uur het ei.

Door de strenge winter kwam het voorjaar langzaam op gang, wat ook goed te merken was bij de weidevogels. De kieviten kwamen laat op de broedplekken aan en zijn nu dus ook later begonnen met het leggen van eieren. Maar met deze eerste vondst is het weidevogelseizoen 2010 voor de ruim dertig Raalter weidevogelbeschermers dan ook echt begonnen.

Ieder voorjaar strijkt namelijk een groot aantal weidevogels neer op het boerenland van de gemeente Raalte. Soorten als de kievit, scholekster, grutto, wulp en tureluur moeten er nestelen, broeden en hun jongen groot brengen. Het voorjaar is daarnaast de tijd dat er op het land allerlei handelingen plaatsvinden als slepen, maaien, ploegen of inzaaien. Dit is ook de tijd dat het vee de weide ingaat.

Om te zorgen dat zoveel mogelijk eieren uitkomen en kuikens kunnen uitvliegen zijn veel boeren en vrijwilligers bezig met weidevogelbescherming. Zo worden er nesten gezocht en gemarkeerd. Bij de landbewerking ziet de boer hierdoor het nest en kan hij dit ontzien. Bij loslopend vee wordt een ijzeren nestbeschermer over het nest geplaatst, zodat het vee het nest niet kan vertrappen.

Niet alleen het uitkomen van de nesten staat bij IVN Raalte in een hoog vaandel, maar ook het vliegvlug worden van de jongen is een taak van de vrijwilligers. Zo maken ze gebruik van lange stokken met zakken om de jonge weidevogels uit de te bewerken percelen te jagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.