dertienduizend kilometer fietsen voor goed doel

Maarten Borgers, van origine Heinoër, begint volgende week zaterdag aan de reis van zijn leven. Zaterdag 27 maart vertrekt hij vanuit Amsterdam, om vervolgens via Heino naar Peking te fietsen. Een tocht van ruim 13.000 kilometer, voor het goede doel.

Met zijn fietstocht naar Peking wil Maarten geld inzamelen voor de stichting Spieren voor Spieren. Een goede vriendin van hem heeft een spierziekte. “Het plan om een keer een lange fietstocht te maken bestond al langer, maar het goede doel dat ik heb gevonden is voor mij een mooie aanleiding om de tocht nu ook echt te gaan maken.” Met zijn actie hoopt Maarten minimaal 10.000 euro op te halen. “Ongeveer de helft van mijn streefbedrag is nu behaald. Ik ben dus nog dringend op zoek naar sponsoren.”

“Ik wilde al heel lang een superavontuur beleven. Ik was sowieso nog nooit in China geweest,” vertelt hij. “Het echte idee ontstond ongeveer een jaar geleden. Tijdens de kredietcrisis zat ik met collega’s in de kantine en riep ik voor de gein dat ik naar China ging fietsen. Eigenlijk is dat de start van deze actie geweest.” Maarten heeft om dit avontuur aan te gaan wel zijn baan op moeten zeggen. Fietsen is echter niet nieuw voor hem, dat deed hij altijd al erg graag.

Tot aan Praag staat de route vast, vanaf dan ligt zijn traject nog helemaal open. Hij start vanaf het Olympisch Stadion in Amsterdam en finisht bij het Olympisch Stadion in Peking. “De eerste etappe van 125 kilometer, van Amsterdam naar Heino, leg ik samen met vrienden, familie en kennissen af.” Op dit moment zijn er ongeveer 35 mensen die samen met hem van de hoofdstad naar Heino rijden. Na afloop van de eerste etappe is er een afscheidsfeest bij het ouderlijk huis van Maarten. Iedereen die meegefietst heeft, krijgt een hapje en een drankje. Daarvoor heeft Maarten Jan Steen en Slijterij van Dam bereid gevonden een steentje bij te dragen. De tweede etappe is van Heino naar Enschede. De 29ste rijdt hij Duitsland in en begint het echte buitenlandavontuur.

Overnachten tijdens zijn reis doet Maarten vooral in een tentje. Als hij verder van huis is kan het ook zijn dat hij een keer een goedkoop hostel pakt, maar om geld te besparen doet hij dit zo min mogelijk. Het geld dat hij niet uitgeeft tijdens de reis, komt namelijk ook nog eens ten goede van de stichting Spieren voor Spieren. Eten bereidt Maarten op een klein brandertje. Hij neemt een kleine voorraad proviand mee voor onderweg, maar door de beperkte hoeveelheid bagage die hij mee kan nemen, moet hij onderweg vooral lokale producten kopen, eten en drinken. De eerste lading proviand heeft hij gekregen van C1000 Van de Worp.

Onderweg komt Maarten door landen die bekend staan om politiek instabiele situaties. Bang is hij er niet voor. “In Polen staan mensen er bekend om ‘minder vriendelijk’ te zijn tegen vreemdelingen. Maar hoe verder je naar het oosten komt, hoe vriendelijker de mensen worden.”

De tocht maakt hij vanaf Enschede helemaal alleen, maar bang voor de eenzaamheid is Maarten niet: “Dat ik me eenzaam ga voelen is zeker, maar ik ben er niet bang voor. Het is een geweldige fysieke en mentale uitdaging. Ik kom tijdens mijn reis op ontzettend grote en kale vlaktes te rijden. Dan ga je helemaal op in de natuur. Dat lijkt me fantastisch!”

Voor de reis heeft Maarten ongeveer acht maanden in de planning. “Dat is ruim te doen,” aldus Maarten. Over zijn ontvangst in Peking weet hij nog niet veel te vertellen. “Ik finish bij het Olympisch Stadion in Peking, maar daar heb ik nog niks gepland. Ik weet niet hoe ik me voel bij aankomst, misschien stap ik wel direct op het vliegtuig naar huis. Maar misschien wil ik tijdens de tocht nog wel wat proberen te organiseren voor mijn aankomst daar.”

Meer info over de reis en het goede doel van Maarten vind je op zijn website http://staging2.bike4muscles.com. Tijdens zijn tocht houdt hij op die site op een blog bij. Ook als je interesse hebt om Maarten te sponsoren kun je op zijn website terecht voor contactinformatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.