de soundtrack van je jeugd in tivoli

Neil Young, Led Zeppelin, Deep Purple, Creedence Clearwater Revival, noem alle rockhelden uit de jaren zestig en zeventig maar op. Voor Heinoërs Reinier van den Anker en Simon Butink en Raaltenaar Jan Disselhorst vormt de muziek van die bands/acts de soundtrack van hun jeugd. Die liefde voor de (inmiddels) classic rock is nooit weggegaan. Vanaf zaterdag 20 maart willen ze (bijna) elke maand een ‘classic rock’-avond organiseren in Taveerne Tivoli in Raalte waarbij telkens een bepaalde act centraal staat. De eerste zaterdag is Neil Young aan de beurt.

De coverband Derailed speelt deze avond een speciale set die grotendeels zal bestaan uit nummers van ‘good old’ Neil, maar wellicht is er ook ruimte voor andere golden oldies. Daarnaast worden er op een groot scherm beelden getoond van optredens van Neil Young. “En verder draait het natuurlijk ook om ontmoeting”, vertelt Jan. “Het is niet zo dat de muziek knetterhard zal staan. We willen ook dat de bezoekers een praatje kunnen maken. In ons concept gaan we uit van ‘de drie M’s’: Music, Movie en Mood.”

Over de ontstaansgeschiedenis van hun plannen vertelt Simon: “Ik was een tijd geleden op bezoek bij een vriend in Maastricht. Daar zijn we de kroeg ingedoken. De DJ draaide afwisselend ouwe klassiekers en waardeloze muziek. Op het eind van die avond zong de hele kroeg mee met de klassiekers. Dat was fantastisch. En zo is bij mij een ideetje beginnen te groeien.” Reinier vervolgt: “Bij de Pompdagen raakte ik in gesprek met Simon en kregen we het weer over de muziek van vroeger. We hebben toen de knoop doorgehakt om er in deze regio wat mee te doen. Jan hebben we er ook bijgevraagd. En dan ga je verder zoeken naar een locatie. Uiteindelijk kwamen we uit bij Tivoli.”

Met de classic rock avonden willen ze de muziek uit hun jeugd weer een plekje geven. Pure nostalgie dus. Wat voor herinneringen roepen de platen van toen op bij de drie organisatoren? Simon: “Ik moet meteen weer denken aan jongerencentrum Flurk in Heino. Daar heb ik die muziek leren kennen. De blowers namen dan platen van Pink Floyd, Camel en Caravan mee. We gingen toen ook vaak naar popconcerten in de Trefkoele in Dalfsen. Ik heb mijn vrouw ook leren kennen bij Flurk. Toen hadden we daar naar een film gekeken en zij had geen vervoer terug…”

Reinier groeide op aan de Lindestraat in Deventer. Via de contacten van zijn vader, die actief was in de huurcommissie van de wijk, wist hij daar zelf een plek voor een jongerencentrum te regelen. “We kregen een ruimte tot onze beschikking. Dat werd ’t Olde Zoldertje. We hebben het helemaal ingericht als kroeg: met een bar, krukken. En ik mocht zelf de muziek bepalen, ha ha! Ik nam van alles mee: muziek uit de sixties, de Stones, Santana, Crosby, Stills, Nash & Young, maar ook hardrock. Het was een fantastische tijd!”

Jan groeide op in Hoonhorst: “Met mijn vrienden ben ik stevig in het jeugdsooscircuit gedoken. Maar natuurlijk stapten we ook veel. We zochten het altijd een beetje in de alternatieve hoek. Nu noemen ze het classic rock, maar toen die muziek uitkwam werd het in het hokje alternatief geplaatst. We gingen vaak naar de Molenbar in Raalte. Daar had je DJ René. Die had ontzettend veel verstand van muziek. En dan luisteren naar JJ Cale. En we gingen ook vaak naar Dalfsen. Alquin, Cuby, Camel, die heb ik daar allemaal gezien!”

De Neil Young-avond begint om 20.30 uur en de toegang is gratis. De organisatoren houden zich aanbevolen voor mensen die willen meedenken over de verdere invulling van de avonden. Verder zoeken zij contact met amateurmuzikanten die een muzikale bijdrage kunnen leveren. “Iedereen is welkom”, stelt Jan. “Jong en oud. Vergeet het niet, deze muziek is inmiddels tijdloos. Toen ik jaren geleden naar Pink Floyd ging, zaten daar hele gezinnen te genieten!” Voor meer informatie kun je mailen naar classic.bandtivoli@hotmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.