commentaar het knokken is alweer begonnen

Commentaar – Ze kunnen elkaar tijdens raadsvergaderingen wel in de haren vliegen. In de aanloop naar afgelopen woensdag gooiden ze zoveel mogelijk modder naar elkaar en waar stemmen van elkaar gestolen konden worden, gebeurde dat ook van harte. Onze lokale politici. Vier jaar lang lagen partijen met elkaar in de clinch. De temperatuur steeg in de aanloop naar de verkiezingen tot een hoogtepunt.

Afgelopen week was de week van de waarheid voor de Sallandse politici. In de campagnes werden alle troeven uitgespeeld, Tweede Kamerleden werden ingeroepen, verkiezingsposters werden verfijnd en ingezonden stukken volgen elkaar bij de vleet op.

In Olst bewoog Gemeentebelangen zich tot het uiterste. Het verklaarde de campagne-oorlog aan het gesettelde college, met een eigen wethouder die zich diende te distantiëren van de strijd. De voorlichtingsavond van het COA kon niet ‘zomaar’ plaats hebben gehad. “Waar rook is, is vuur,” aldus GB Olst-Wijhe. Verwijten vlogen heen en weer. GB verweet PvdA-wethouder Ans Otterloo te liegen, Otterloo verweet GB politieke onbenulligheid en betitelde de rel als jammer en sneu.

Op de laatste dag voor de verkiezingen in Raalte plaatste Hans de Kort een aanval op Gemeentebelangen. Dat was ongeveer de enige Raalter partij die hij nog niet op de korrel had genomen in het afgelopen half jaar. Carla Hoge beet één keer terug, maar liet het daarna voor wat het was. Misschien wel een verstandige keuze, achteraf gezien.

Hoge en haar partijgenoten zijn de op één na grootste partij geworden in Raalte. Felicitaties van alle partijen volgden. Het CDA, dat nog steeds de grootste is gebleven, won een zetel en was in feeststemming. In meerdere interviews verklaarden bijna alle christendemocraten dat ze nu echt niet meer om GB heen kunnen.

In Raalte hebben CDA en GB zichzelf al wel aan elkaar gepraat. Ondanks een verleden met hooglopende ruzies – er is in het verleden zelfs een GB-wethouder (Gorter) opgestapt, lijkt de strijdbijl wel begraven. En om de PvdA te wippen hoef je ook geen ruzie te maken. Die partij deed het tijdens de verkiezingen belabberd, na ook een belabberde raadsperiode. De wethouder was veel in het nieuws (met zijn woonplaats Olst-Wijhe) en de warmtepomp. Maar veel PvdA-vuurwerk vanuit de raad hebben we niet gezien.

In Olst-Wijhe zullen ze naar buiten toe ook doen dat alles peis en vree is, maar we moeten nog zien of de trammelant die GB kort voor de verkiezingen liep te maken, Jonny Hollander de kop gaat kosten.

In Dalfsen zien we Herman Kleine Koerkamp verschijnen in de raad. Herman is voorzitter van VV Lemelerveld en dat deed hij zo goed dat hij met voorkeur in de raad kwam. Belangrijk voor Lemelerveld, zo’n zwaargewicht in de raad. Maar hoe gaat het daar verder? GB had geroepen het CDA eens buiten het college te houden als GB de grootste zou worden. Nou, op 100 zetels na werden ze niet niet de grootste. Nu de CDA dus mag formateren denken we zo maar dat het geen CDA_GB-college wordt, maar dat PvdA er bij komt. Omdat ze het de afgelopen vier jaar heel goed gedaan hebben, liet Jan Uitslag namens het CDA zaterdag al een beetje doorschemeren op onze site.

Och, als we het eiogenlijk zo beschouwen was het woensdag alle,masal leuk en aardig, dronken ze er samen een borrel op, maar is de strijd om het pluche ook al gelijk el weer begonnen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.