stadse fratsen slopen leefbaar platteland

Commentaar – De leefbaarheid van het platteland te lijf. Over 25 jaar roepen provinciaal en landelijk bestuurders: waarom hebben we niet naar die plattelandsbestuurders geluisterd? Of roepen… ze zullen het fluisteren, want hardop je fout toegeven, dat kan niet in de politiek, dat kost stemmen. Nee, over 25 jaar zullen de dan verantwoordelijk bestuurders zich afvragen: hoe pakken we de problemen van het platteland aan?

Ben Nijboer, fractievoorzitters van de Raalter VVD, zegt met stevige taal dat het maar eens afgelopen moet zijn met die stadse ambtenaar die vanachter het bureau bepaalt wat er op het platteland gebeurt.

Een interessant beeld: de stadse ambtenaar die vanuit de stad over het platteland beschikt. Het is hetzelfde beeld als de docent die vindt dat zijn directeur de verkeerde belangen behartigt, de voetbalspeler die vindt dat het bestuur een beter trainingsveld moet regelen en een Heinoër die vindt dat Raalte geen aandacht voor het kerkdorp heeft.

Het Calimero-effect komt in die voorbeelden steeds om de hoek kijken. “Zij zijn groot en ik is klein”. Vanuit ‘groot’ is dat makkelijk praten. Vanuit ‘klein’ groeit het gevoel van onmacht. ‘Waarom luisteren ze nou niet, mijn ideeën zijn echt goed’. En vervolgens is het een kunst het over de echte argumenten te hebben, zonder emotie, zonder theater. Want hoe je het ook wendt of keert: vanuit het kamp der groten worden emotie en theater altijd als eerste van tafel geveegd. Als dan ook nog een paar gaten in de argumenten geschoten wordt, dan blijft er niet zo veel meer te praten over.

… Een Raaltenaar is in Rotterdam in de boeien geslagen omdat hij uit bescherming iemand van zich afduwde. De politie zag dat. Foei toch, schande. Maar aan de andere kant: een meerderheid vindt dat de politie in Rotterdam wat harder op moet treden. Beter een keer iemand te veel oppakken dan de boel uit de hand laten lopen …

Bovenstaande voorbeeld komt uit de praktijk en geeft het spanningsveld mooi weer. Het is nooit goed of het deugd niet. Breder bekeken: welzijnswerkers waren in de jaren tachtig en negentig softies. Ze stonden feitelijk aan de basis van integratieprocessen (jong-oud, stad-dorp, arm-rijk, Nederlander-medelander) maar toen er bezuinigd moest worden, konden de geiten wollen sokken als eerste inrukken. En hoe proberen ze de problemen in Rotterdam, Culemborg en de Bijlmer nu op te lossen? Toch maar weer wat bemiddelaars zonder uniform aan de wijken in.

En daar zijn we dan bij de redding van het platteland. Laat het niet zo ver komen dat het op twee fronten verkeerd gaat (zowel in de stad als op het platteland), maar neem nú je maatregelen. Stop per direct met de bouw van grote woonwijken tegen steden aan. Bouw die huizen in kleine kernen rondom de stad. Zo’n Vijfhoek in Deventer of een Stadshagen in Zwolle, het zijn wijken die over tien jaar de probleembuurten zijn. Je hebt de problemen dan dubbelop. Een leeg dus verpauperd platteland en nieuwe Vogelaarwijken in de stad.

Hoe eenvoudig kan het zijn. Laat Heino, Wijhe, Olst, Dalfsen, Raalte de overvloed van Zwolle en Deventer opvangen. Zwolle blij, de kernen rondom blij. Het levert krachtige kernen op die heel leefbaar zijn. En dat straalt vervolgens weer af op de kleinere kernen. Als je alles kunt halen in een dorp relatief dichtbij, is de kans groot dat mensen in de kleine kernen rondom zo’n dorp blijven wonen. Broekland, Heeten, Den Nul, Lemelerveld, hun leefbaarheid hangt af van de leefbaarheid van een groter dorp in de buurt.

O ja, het tegenargument van woon-werken nog even de wind uit de zeilen halen: Raalte – Centrum Zwolle duurt net zo lang als Stadshagen – Centrum Zwolle. Vijfhoek – Deventer is zo ver, dat doe je niet eens op de fiets.

Gek eigenlijk dat er zo weinig actie is tegen die stadse fratsen van grote woonwijken. Een megastal voor varkens oogst meer kritiek dan een soortgelijk fenomeen voor mensen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.