smeekens als sprinter moet je cool blijven

Raaltenaar Jan Smeekens eindigde vorige week maandag als zesde op de Olympische 500 meter schaatsen. Daarmee was hij de beste Nederlander. Het was een bizarre wedstrijd met een ongewilde hoofdrol voor niet of slecht functionerende dweilmachines. Smeekens is tevreden over zijn Olympisch debuut. “Wel veel oponthoud door de dweilmachines, maar als sprinter moet je cool blijven”, laat hij Salland Centraal weten.

Smeekens liet in de eerste rit iets liggen met 35.16, maar revancheerde zich knap in de tweede rit: 35.05. Dat was van de tweede omloop zelfs de derde tijd. Ronald Mulder uit Zwolle werd elfde. Simon Kuipers en Jan Bos bleven steken op 20 en 29. “Ik had mijn kansen van tevoren redelijk ingeschat. Er waren veel jongens die konden winnen. Er won dan ook een Zuid Koreaan, Mo Tae-bum, en dat had niemand verwacht. Op de sprint zijn er altijd verassingen, natuurlijk was ik die zelf graag geweest, maar zesde is een mooi resultaat in dit sprintgeweld. Meer zat er niet in. In dit veld heb ik het maximale eruit gehaald.”

De wedstrijden kregen een bizar karakter door slecht functionerende dweilmachines. Dit leidde tot een forse vertraging in het wedstrijdschema. Smeekens: “Ik heb me niks aangetrokken van die lange dweilpauze en heb me ook niet bezig gehouden met het idee dat het tweede deel van de wedstrijd zelfs op een andere dag gehouden zou worden. Dat ijs mindere condities heeft, daar hebben we allemaal even veel last van. En ik was hier gekomen om vier jaar training neer te zetten in een wedstrijd. Dan laat ik me dus niet afleiden door een Zamboni die het niet doet.”

Smeekens werd tijdens zijn 500 meter vanaf de tribune gadegeslagen door zijn ouders, zijn zussen en zijn vriendin. In Raalte zijn er heel wat mensen die nacht wakker gebleven. Smeekens weet dat Raalte met hem meeleefde. “Voor de race had de basisschool groep 8 van de Rietkraag allemaal tekeningen gegeven, erg leuk. Verder erg veel positieve leuke reacties gehad.”

De sfeer onder de Nederlandse Olympische afvaardiging noemt hij ontspannen. “Tijdens de wedstrijd leeft iedereen op zijn eigen manier naar de wedstrijd toe. Daarnaast is er een positieve sfeer, maken we het erg gezellig. En met al die medailles die Nederland wint wordt dat alleen nog maar beter. De gouden medaille voor Mark Tuitert was een absoluut hoogtepunt voor het schaatsteam!” Dat blijkt ook wel uit Smeekens Tweets: ‘“Jjjjaaaaaaaaaaa fuck wat gaaf!!!!!!!!”

Maar niet alleen de sfeer, ook de openingsceremonie maakte indruk. “Toen ik het stadion inliep was mijn eerste gedachte ‘wat groot!’ We hebben het hier wel over een stadion met 65.000 man, allemaal sportliefhebbers, en het is toch wel bijzonder om daar zo naar binnen te lopen. De wetenschap dat je samen met de beste sporters van de wereld loopt, geeft een speciaal gevoel. Mooie ceremonie was het trouwens ook. ”

De Olympische Spelen zijn en blijven bijzonder, laat Smeekens weten. “Er staat zoveel op het spel. Maar één keer in de vier jaar en dan gaat het erom. Als je hier goud wint, kan je carrière niet meer kapot! Maar ook de media-aandacht en het Nederlandse ‘wij’-gevoel maken dit bijzonder. Over vier jaar ben ik er hopelijk weer bij, als schaatser ben ik nog steeds groeiende en wil ik alles eruit halen wat erin zit, dus goud zou heel erg mooi zijn, maar is voor weinig mensen weggelegd.”

Smeekens houdt via Twitter iedereen op de hoogte van zijn belevenissen in Vancouver. Dat gebruikt hij met name om zijn enthousiasme voor de Hollandse prestaties te uiten. Zo was hij ook van de partij bij de duizend meter voor dames. Daarbij wonnen Annette Gerritsen en Laurine van Riessen respectievelijk zilver en brons. De wedstrijddag begon (bijna traditiegetrouw) weer met problemen met een ijsmachine. Een paar uur voor de race gaf een ijsmachine er opeens de brui aan. Smeekens twitterde hierop: “Wat een gepruts op de oval…again!” Het slot van de wedstrijd is duidelijk opluchting, misschien wel een beetje ontlading: “Wowwww! Laurien en annette, gefeliciteerd.” Erben Wennemars is ook al een pilsje wezen drinken. “Nadat ik bij 538 was geweest, niet voor die tijd, want dat kan zo maar verkeerd uitpakken”, twittert Smeekens met een knipoog naar het interview dat Erica Terpstra gaf bij Edwin Evers.

De dagen in Vancouver staan verder in het teken van trainen en genieten. “Er zijn nog twee Worldcups waar ik aan het einde van het seizoen aan meedoe en daar wil ik goed aan de start verschijnen. Ook wil ik in Vancouver nog wat van andere sporten zien.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.