screening naar erfelijke hartziekten in dz

In het Deventer Ziekenhuis kan vanaf nu bij familieleden van hartpatiënten worden nagegaan of zij erfelijk aanleg hebben voor hartritmestoornissen of hartspierziekten. Voorheen moesten deze patiënten en hun naasten daarvoor naar Groningen of Amsterdam.

Eenmaal per 6 weken komen een klinisch geneticus en consulent vanuit Groningen naar Deventer om de families te onderzoeken. Zij nemen een vragenlijst af en doen bloedonderzoek voor de bepaling van het DNA. In het DNA kan worden gezien of iemand kans heeft op hartritmestoornissen of hartspierziekten -cardiomyopathie. Wat overigens niet wil zeggen dat deze aandoeningen zich ook in de toekomst openbaren. Toch kan de cardioloog -in samenspraak met betrokkenen- verdere diagnostiek voorstellen of een preventieve behandeling starten.

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer hartziekten een erfelijke component hebben. Een tijdige signalering hiervan kan mogelijk veel problemen voorkomen. Afgelopen vrijdag zijn daarom de eerste acht families van patiënten met een hartritmestoornis of hartspierziekte in Deventer gescreend. Hoewel het niet voor iedereen prettig is te weten dat er een kans op hartproblemen bestaat -en het zelfs gevolgen kan hebben voor verzekeringen- was het niet moeilijk gegadigden voor het onderzoek te vinden. Het onderzoeksmateriaal wordt in Groningen bestudeerd. De families moeten enkele maanden wachten op de volledige uitslag.

Het cardiogenetica spreekuur is uniek voor deze regio. In Enschede en Zwolle worden weliswaar soortgelijke spreekuren gedaan, maar die zijn alleen voor kinderen bestemd. Het Deventer Ziekenhuis verwacht tussen de zestig en honderd families per jaar te kunnen screenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.