robben ik ben 57 nu kan ik zon stap nog maken

Henk Robben (57) is vorige week maandagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester van Wierden. Robben is (nu nog) fractievoorzitter van het Raalter CDA, sinds augustus voorzitter van de Stöppelhaene en directeur bij het agrarisch opleidingscentrum De Groene Welle in Zwolle. “Ik heb eigenlijk twee soorten reacties gehad: ‘Wat mooi voor je’ en ‘wat jammer dat je weggaat’. Ik vat ze beide op als compliment.” Robben verwacht dat hij medio dit jaar aan de slag kan.

Robben woont 22 jaar in Raalte. Zo’n vier jaar is hij actief in de gemeentepolitiek. Hij gold als een geachte gesprekspartner. Iemand die je om een boodschap kon sturen. Hij speelde een belangrijke rol in de afzetting van oud-burgemeester Bolhuis. Namens de CDA-fractie veroordeelde hij op duidelijke en niet mis te verstane wijze de handelswijze van Bolhuis nadat bekend was geworden dat vanaf zijn thuisadres reacties waren geplaatst op een Raalter site waarin in stevige kritiek werd geleverd op het functioneren van de Raalter raad. Dat er weinig aan de hand zou zijn geweest als Bolhuis de gewraakte berichtjes gewoon onder zijn eigen naam zou hebben geplaatst, gaat er bij Robben niet in. “Ik vond de berichten erg denigrerend. Maar goed, iedereen mag fouten maken. Er kan je altijd iets ontglippen. Maar dan moet je daarna ook je fouten erkennen. Zorgvuldig met de kritiek omgaan. Bolhuis had zijn excuses moeten maken. Maar laten we wel wezen, hij ontkent nog wel steeds dat hij die berichten geschreven heeft!”

Nadat bekend was geworden dat hij was voorgedragen als burgemeester van Wierden heeft de telefoon niet stil gestaan. Media, relaties, vrienden, allemaal reageerden ze. “Het mooiste vond ik de reactie van een collega in Groningen. Hij stuurde me een berichtje dat hij heel blij voor me was en dat hij trots was. Dan zit je geografisch nog een aardig eindje uit elkaar, maar het nieuws had hem heel snel bereikt. Dat zelfs mensen die ver weg wonen zo meeleven, vind ik prachtig. Het bestuur van Stöppelhaene was wat minder blij. Dat begrijp ik ook. Een jaar geleden speelde dit nog niet. Ja, ik ben het met je eens als je zegt dat je als je aan zoiets als Stöppelhaene begint, je dat ook voor enkele jaren moet doen. Dat klopt helemaal, maar we hebben het hier niet over een nieuwe nevenfunctie, maar over een nieuwe hoofdfunctie! En dan vind ik het toch wat anders. Dit was een kans die ik niet wilde laten liggen. Stöppelhaene heeft gelukkig nog genoeg tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe voorzitter!

Over de keuze om op zijn leeftijd het roer om te gooien, zegt hij: “Ik ben 57. Nu kan ik zo’n stap nog maken. In de loop van vorig jaar ben ik gaan nadenken over mijn toekomst. Ik ben me gaan afvragen of ik tot aan mijn pensioen mijn huidige werk wilde doen. Ik heb echt een mooie baan, maar ik zocht toch ook een nieuwe uitdaging. Het openbare ambt heeft me altijd getrokken. Ik houd van de lokale politiek en bestuur. Je staat dicht bij de mensen. En zo is eigenlijk het idee ontstaan om toch wat anders in die richting te zoeken. Half oktober kwam ik op de site van Binnenlandse Zaken een advertentie tegen dat Wierden op zoek was naar een nieuwe burgemeester. Ik heb het er met mijn vrouw over gehad en ik heb daarna besloten om te reageren. Daarna is het beginnen te rollen.” Als oud-lid van de vertrouwenscommissie van Raalte kende Robben het klappen van de zweep. “Het was een heel proces”, lacht hij dan ook. “Toen ik voor de tweede keer terug moest komen bij de vertrouwenscommissie wist ik dat ik een serieuze kanshebber was. Ik had me al voor mijn eerste bezoek verdiept in de leden. Ik vind het belangrijk dat je interesse toont. Ik kende alle namen.” Wat de doorslag heeft gegeven? “Dat vind ik moeilijk om te zeggen. In de profielschets stond dat de burgemeester vooral een verbindende rol moest spelen. Dat heb ik ook altijd geprobeerd in Raalte. Het lijkt me heel belangrijk om als burgemeester zowel binnen als buiten het gemeentehuis je gezicht te laten zien. Het gaat niet alleen om je relatie met de ambtenaren, het college en de raad, maar ook die met de inwoners, de boeren, de industrie. Wierden ligt tegen Almelo aan en de relatie met de industrie zal dus ook een belangrijke worden!”

In zijn tijd in de raad maakte Robben drie burgemeesters mee: Bolhuis, Van Veen en Zoon. Heeft hij van hen veel kunnen leren? “Nou, niet van Bolhuis, als ik het net zoals hem doe, ben ik snel weg in Wierden, ha ha! Ik denk dat ik het meeste geleerd heb van Zoon. Wat hij doet, doet ie goed. Hij geeft de raad de ruimte, maar als het nodig is, treedt hij ook streng en rechtvaardig op.”

“Ik zal in Raalte toch wel de goede onderlinge verhoudingen missen. Of dat nou gaat om de CDA-fractie of om Egbert of Carla, ik zal ze missen.” Goede onderlinge verhoudingen? De Raalter raad geldt toch alom als een kippenhok? “Ik snap dat beeld. In de raad gaat het er soms hard aan toe, maar na de vergaderingen gaan we ook weer leuk met elkaar om. We hebben ook wel zeer zeker dingen raadsbreed opgepakt. Neem de hele affaire Bolhuis. Dat was niet leuk, maar het ging er toen wel om om te gaan staan voor bepaalde waarden en normen. Onze vergaderingen en raadspleinsessies hebben een zeer open karakter.” Nou kennen we een specifieke inwoner van Raalte die dat grondig met hem oneens zal zijn. “Dat mag, maar ook Hans de Kort kan altijd gewoon zijn woordje doen!”

Ja, en natuurlijk zal hij ook De Groene Welle missen. “Ik zal vaak terugdenken aan het gevoel wat ik kreeg als ik door de gang van de school liep. Het was een hele warme betrokken school.” En de raadsleden van Wierden kan hij natuurlijk zo meteen moeilijk uurtjes geven. “Nee, precies, ha ha!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.