polyhymnia viert vijftigste verjaardag

Over de precieze datum van oprichting zijn ze het zelf nog niet helemaal eens, maar dat het 1960 moet zijn geweest staat wel vast. Volgens Bernard Schotman (82 jaar) was het 22 september 1960 “en ik was er zelf bij.”

Het bestuur van de Lemelervelder Oranjevereniging schreef in 1957 al een vergadering uit om tot de oprichting van een muziekvereniging te komen. Na meerdere mislukte inzamelingsacties in 1957, bracht een grote bazaar in 1960 genoeg geld in het laatje om het plan nieuw leven in te blazen. Toen men begin september ‘60 met alle vertegenwoordigers bij elkaar ging zitten, bleek de opbrengst, ruim vijfduizend gulden te bedragen. De zaak kwam in een stroomversnelling.

Bernard Schotman: “ Ik had al een paar jaar les op de altsaxofoon en heb me, samen met zo’n dertig anderen, opgegeven. De eerste repetitieavond was op de avond van 29 september in de school van meester Nagengast.” De eerste contributie bedroeg 50 cent per week (maar als je geen werk had de helft). Op 2 februari 1961 werd voor de aanvang van de repetitie een korte vergadering gehouden over hoe de vereniging zou moeten heten. De leden konden kiezen uit twee namen: Apollo of Polyhymnia. Met overgrote meerderheid werd gekozen voor Polyhymnia, de muze van de dans, de welsprekendheid en de lofliederen, en een van de negen dochters van Zeus.

“ Op Koninginnedag 1962 traden we voor het eerst op in het openbaar,” weet Bernard zich te herinneren,” en een jaar later speelden we in zaal Reimink, samen met de toneelvereniging.”

De oorspronkelijke fanfare is uitgegroeid tot een volwaardige muziekvereniging, die al veel kampioenschappen in de wacht heeft gesleept. In dit jubileumjaar heeft de vereniging een speciale jubileumcommissie in het leven geroepen voor het organiseren van verschillende jubileumevenementen.

U kunt de vereniging volgen op staging2.muziekverenigingpolyhymnia.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.