pater boksebeld vanuit haiti weinig veranderd

“Er is hier sindsdien eigenlijk weinig veranderd.” Pater Wim Boksebeld aan de lijn vanuit Haïti. Het is drie weken geleden dat we hem voor het laatst spraken, maar van verbetering is nog nauwelijks sprake. “Ik leef nog steeds in een tentje bij ons complex in de wijk La Saline. Om ons eigendom te beschermen. Er zijn nu weliswaar meer Amerikaanse soldaten maar die helpen met name om de voedselvoorziening op orde te brengen. Die bieden verder geen bescherming!”

Weken na de aardbeving staat de teller op zo’n 217.000 doden en 200.000 gewonden (waarvan er acht- tot tienduizend ledematen moeten missen). Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag waren er drie dagen van bidding en dankzeggin ingelast, waarbij er massaal gebeden werd voor de slachtoffers. “Volgens sommige mensen hier is God kwaad. Daar kan ik niet in geloven. Het is een natuurramp. Het was bekend dat Haïti op een grote breuklijn ligt. De voorlaatste grote aardbeving is dan wel zo’n tweehonderd jaar geleden, maar iedereen wist hier dat er vroeg of laat weer eentje zat aan te komen. Sinds ik op 6 oktober terug kwam van een bezoek aan Nederland, hebben er drie artikelen in de krant gestaan met de strekking dat de dag van de volgende grote aardbeving steeds dichterbij kwam.”

Boksebeld spant zich al jarenlang in voor een scholencomplex in de wijk La Saline in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Veel is er ingestort. De bakkerij staat er nog. Maar met name het feit dat zijn eigen ‘mensen’ na de aardbeving het scholencomplex hebben geplunderd zit hem nog steeds erg dwars. “Overal in de wereld zijn er acties bezig en hebben mensen zich solidair getoond met Haïti en ik mag hier vertellen dat onze eigen mensen de boel hebben leeggestolen. Dat doet pijn!”

Italiaanse militairen en politieagenten zijn inmiddels begonnen met het puinruimen op het terrein. Boksebeld en de bevolking van de wijk helpen zoveel als ze kunnen. Boksebeld wijst ook op de enorme hoeveelheid werk die nog wacht. “Je weet gewoonweg niet waar je moet beginnen. Om al het puin in het land te ruimen, moet je iets van 240 miljoen vrachtwagenladingen van vijftien ton wegrijden. En waar moet het naartoe? Ik ben hier nu tientallen jaren bezig, maar zoals het vroeger was, zal ik het niet meer meemaken. Die wetenschap heeft ook voor een knauw gezorgd. Zo’n vier jaar geleden was hier een grote overstroming. De rotzooi daarvan was nog steeds niet opgeruimd. En nu al die schade van de aardbeving. Dat gaat vele jaren duren!”

Van wederopbouw is dan ook nog lang geen sprake. “Er zijn hier meer dan vijfhonderd vluchtelingenkampen. Die worden wel steeds beter uitgerust, maar die vereisen nog steeds ontzettend veel aandacht. Nog steeds zijn de tenten niet af. Alles moet buiten. Wassen, baden, eten, je behoeftes doen, alles gebeurt in het openbaar. Het is een wonder dat er nog geen besmettelijke ziektes zijn uitgebroken! Er is echt wel veel hulp op gang gekomen, hoor, het ontbreekt alleen simpelweg aan goede coördinatie. Ik liep pas geleden nog langs een parkeerplaats bij een overheidsgebouw. Daar stonden zo’n twintig, dertig vrachtwagens stil. Het materiaal is er wel, het wordt alleen nog niet goed ingezet!”

“De Haïtianen zijn een trots volk. Haïti was de eerste onafhankelijke negerrepubliek. Die trots maakt het ook tot een charmant volk. Ondanks de geschiedenis van het land met veel corruptie, geweld en armoede blijven ze trots. Ze grijpen zich vast aan die onafhankelijkheid. Maar er is daardoor ook een zekere weerstand tegen buitenlanders ontstaan. Onlangs is een Amerikaanse helikopter geland op de paleistuin. Dat was een enorm schandaal. Dergelijke acties zetten hier kwaad bloed!”

Boksebeld toont zich enorm dankbaar met het geld dat Salland voor zijn projecten heeft ingezameld. “Meer dan 50.000 euro, dat is fantastisch. Maar dan moet ik hier zeggen dat mijn eigen mensen stelen. Een school in Lierderholthuis heeft zo’n 3.500 euro ingezameld. Een school met 68 kinderen! Dat is toch fantastisch! Dat geeft moed. En ook de wetenschap dat zoveel mensen voor me bidden!”

Salland Centraal zet zich in voor het werk van pater Boksebeld. Wil jij ook het werk van Wim Boksebeld steunen? Maak dan geld over naar Rabobanknummer 16.22.40.066 of Postbank 4648989, ten name van Stichting Haïti Project. Meer informatie vind je op http://haitiproject.wordpress.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.