overijssels debat over verkiezingsthemas

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart is donderdagavond het ‘Overijssels verkiezingsdebat’ gehouden in Raalte. Politici van diverse partijen en uit verschillende gemeenten spraken zich uit over lokale en regionale thema’s als leegstand, bedrijventerreinen en de toekomst van de landbouw.

Terwijl landelijk de kritiek toeneemt op ‘politiek misbruik’ van landelijke thema’s en onvoldoende aandacht voor lokale onderwerpen, waren deze donderdagavond in het Hoftheater volop aanleiding voor debat. In alle gemeenten spelen belangrijke onderwerpen rond de kwaliteit van de leefomgeving en actuele thema’s als: krimp, crisis en bezuinigingen, de leefbaarheid en vitaliteit van het landelijk gebied, duurzaamheid en landbouw.

Het debat begon met de keuzes die gemaakt moeten worden als gevolg van bezuinigingen door de economische crisis. CDA en PvdA uit Enschede en Hengelo pleitten voor banen creëren en investeren in sociale voorzieningen, maar D66 en GroenLinks zien juist kansen om nieuwe wegen in te slaan en meer te kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid. Nu veel kantoorgebouwen leegstaan, ziet Wouter Felix van GroenLinks in Hellendoorn extra noodzaak voor revitalisering van bedrijventerreinen.

De politici waren het wel eens dat regionaal meer samenwerking nodig is om de gevolgen van krimp tegen te gaan door de veranderende bevolkingsopbouw. “De meest gemeenten zijn nog bezig met groei, maar dat kan niet afgezet tegen de te verwachten bevolkingsgroei. In verschillende delen van Overijssel is zelfs krimp op komst”, constateert atelierleider Hilde Blank van AtelierOverijssel, de werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit in Overijssel. In haar slotwoord slotwoord wees Blank op de steeds grotere rol die gemeenten spelen bij het creëren van ruimtelijke kwaliteit. “Een belangrijke taak voor de nieuwe wethouders en raadsleden straks. Goed om te zien dat er veel bevlogenheid is en het bewustzijn dat er keuzes gemaakt moeten worden, ook op lokaal niveau.”

Het verkiezingsdebat werd georganiseerd door AtelierOverijssel, het Architectuurcentrum Twente, de Dienst Landelijk Gebied, Kunst & Cultuur Overijssel, Landschap Overijssel, Het Oversticht en de Overijsselse waterschappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.