oorlogsvondst in boerderij achterkampweg

Bewoners van een boerderij aan de Achterkampweg in Raalte deden tijdens de verbouwing van hun huis een bijzondere ontdekking . Toen ze afgelopen weekend de houten vloer van de woonkamer eruit haalden, kwam er een partij kogels uit de Tweede Wereldoorlog naar boven.

De ongeveer 100 kogels, van een centimeter of 8 hoog, lagen soms nog in de originele doosjes opgeslagen. Hierop zochten ze contact met een verzamelaar. Die antwoordde:

“Dit is Duitse munitie, kaliber 7,92 X 57. Het witte etiket met de blauwe band geeft het type munitie aan zoals ook op het etiket staat, S.m.E, Spitzgeschoss mit Eisenkern. Een gave patroon van dit soort is ook nog eens voorzien van een blauwe annulusring, de rand om het slaghoedje.”

“Denk niet dat dit vanwege de ‘eisenkern’ pantserdoorborende munitie is. Het was pure armoede door gebrek aan grondstoffen. Om bovenmatige loopslijtage te voorkomen was het projectiel wel van een koper of tombak mantel voorzien. Zo ook de huls van staal, er was gewoon geen messing meer. Daarom bestreek men de stalen hulzen met een lak, een soort poymeer, om klemming in de kamer van het geweer te voorkomen.”

“Het slaghoedje was van verzinkt blik. De fabrikant van huls en projectiel is Hugo Schneider Lampenfabriek uit Leipzig. De maker van het slaghoedje is Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken A.-G. uit Karlsruhe.”

Gistermiddag werden de kogels rond 17.30 uur door de politie opgehaald. Dit was niet de eerste vondst in de boerderij. De bewoners vonden ongeveer een half jaar geleden een pakketje van rijbewijzen, kenteken- en eigendomsbewijzen van auto’s, paspoorten en wat andere pasjes. Deze lagen verstopt op het oude gipsplafond in hal van de boerderij. Al die goederen bleken afkomstig te zijn van diefstal. Deze zijn via de politie bij de rechtmatige eigenaren terugbezorgd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.