leer de gevaren kennen van landbouwverkeer

In navolging van Zeeland gaan ook Overijssel landbouwers inschakelen om gastlessen te geven op basisscholen. Het pilotproject ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’ in Rossum geeft daartoe de eerste aanzet. In 2011 worden de lessen ook in Salland aangeboden.

De leerlingen van groep 7 en 8 basisschool De Kerkewei in Rossum zullen ervaren hoe zij op een veilige manier om moeten gaan met verschillende soorten landbouwvoertuigen in het verkeer. Loonwerkers en toekomstige trekkerbestuurders worden daarbij betrokken om hen te laten ervaren hoe kinderen op bepaalde situaties in het verkeer kunnen reageren. Op het schoolplein worden vier landbouwvoertuigen opgesteld, namelijk een combine, een trekker met kiepwagen, een trekker met ploeg en een trekker met schudder. Bij iedere opstelling is een loonwerker/agrariër en een leerling van het Agrarisch Opleidings Centrum Oost (een toekomstige trekkerbestuurder) aanwezig.

De kinderen krijgen in de klas les van een AOC-docent agrarische techniek, tevens examinator trekkerrijbewijzen en akkerbouwer, en gaan daarna naar buiten om alles in de omgeving van de machines praktisch te ervaren, zoals dode hoek, veilige plek zoeken, lawaai van de machine, positie van de landbouwmachines op de weg. Als laatste vindt er in de klas een evaluatie plaats waarin ook lokale probleemsituaties aan de hand van foto’s besproken worden. Het Regionaal orgaan voor de verkeersveiligheid in Overijssel heeft het voornemen om het project in 2011 aan te bieden aan alle Overijsselse gemeenten zodat alle Overijsselse basisscholen dit kunnen uitvoeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.