langer grasseizoen koeien langer in de wei

Als het gras nu vroeger in het voorjaar gaat groeien en langer in het najaar doorgroeit, kunnen koeien langer buiten in de wei blijven en hoef je minder voer bij te kopen. Daarom gaan ‘Voeding biologisch melkvee’ en ‘Echt Overijssel!’ de mogelijkheden voor het groeiseizoen onderzoeken. Ze doen dat in opdracht van de landbouwuniversiteit in Wageningen.

Echt Overijssel! is een hoofdzakelijk uit Sallandse boeren bestaande onderzoeksgroep die zich ten doel stelt landbouw haalbaar de maken of te houden op lokale schaal, terwijl tegelijkertijd ook de flora en fauna er baat bij heeft vanwege het doel een grotere diversiteit aan te brengen.

Verlenging van het groeiseizoen van grasland betekent meer grasgroei in het late najaar, maar ook een vroegere groei in het voorjaar. Bemesting, grassoorten, graslandgebruik en stoppelgewassen bieden hiervoor mogelijkheden. Het graslandgebruik is van invloed op de benutting van het geproduceerde gras in deze perioden. Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research voor de biologische veehouderij.

De mogelijkheden voor seizoensverlenging voor de grasgroei en de consequenties daarvan voor de benutting zijn in kaart gebracht. Niet alleen later of meer gras in het najaar, maar ook grasgroei eerder in het voorjaar komt aan bod. Tevens gaan de onderzoekers kort in op de mogelijkheden van andere voedergewassen en op aspecten van beweiding.

Voor de Nederlandse biologische melkveehouderij dient het voer tegenwoordig volledig van biologische oorsprong te zijn. De prijs van biologisch krachtvoer is relatief hoog, zodat het in de eerste plaats nodig is het voer van het eigen bedrijf zo goed mogelijk te benutten. Grasland is voor de melkveehouderij de belangrijkste ruwvoerleverancier. Daarom is in dit onderzoek gekeken in hoeverre het mogelijk is de ruwvoerproductie op het eigen bedrijf te verhogen en/of beter over het jaar te verdelen door verlenging van het groeiseizoen van het grasland. Verlenging van het groeiseizoen en een juiste benutting van het gras vroeg of laat in het seizoen heeft ook invloed op de economie van het veebedrijf. De economische aspecten zijn in deze studie niet verder uitgewerkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.