laatste eer bewezen aan bernard dijkman

Klompenmaker Bernard Dijkman uit Luttenberg wordt vandaag in zijn woonplaats begraven. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam een einde aan het ziekbed van de 79-jarige Dijkman. Dijkman was lokaal, regionaal, landelijk maar ook internationaal een fenomeen.

Dijkman was een bekend en graag gezien gezicht op de vele jaarmarkten en braderieën in de regio. Zijn vader, grootvader en ook zijn zoon Martin maken deel uit van misschien wel de bekendste klompenmakersfamilie van de regio. Op de markten liet hij zien hoe je klompen maakt, terwijl hij tussendoor altijd tijd had voor een makkelijk praatje met vooral toeristen die nieuwsgierig waren naar het gebruik van de klompen in deze regio. “En hoe heet jij dan”, vroeg hij dan aan de kinderen die er bij waren en even later stond die naam ingebrand in een afvalsnipper van de klomp die hij aan het maken was. Een mooi souvenir.

Bijna elke Sallander heeft wel eens een kijkje genomen in de klompenmakerij aan de Lemelerweg in Luttenberg. Het atelier en het daarbij behorende museum zijn een ware attractie in Luttenberg. Bezoekers hingen altijd aan zijn lippen, bij het aanhoren van de vermakelijke verhalen van Dijkman. Verhalen van over de hele wereld. De redactie van het Overijssels Dagblad kreeg destijds altijd een kaartje van hem als Dijkman weer ergens op reis was. In de Hollandhuizen die bedrijven als KLM en Heineken over de hele wereld inrichtten was hij altijd de invalshoek voor ’those tipical wooden shoes from the Dutch’, die typisch houten schoenen uit Nederland. Maar, schreef Dijkman altijd achter op die ansichten van Jakarta, Tokio, Nagasaki en van waar dan ook: “Het kuultje van het matras van mien eigen bedde, doar sloap ik toch het liefst.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.