Home / archiefcentraal / ideeenbrouwerij van gb raalte gist al goed

ideeenbrouwerij van gb raalte gist al goed

Een zeskamp onder de kerkdorpen van Raalte, een veiliger oversteek voor fietsers bij kruispunt Bos en een puinbreker bij sloop op het platteland zodat je met het puin de wegen op dat platteland kunt verbeteren. De bedenkers van die drie ideeën zijn door Gemeentebelangen Raalte beloond met een spaarlampenset.

Gemeentebelangen heeft aan haar campagne een actie verbonden onder de naam ‘Het beste idee van Raalte en de buurtdorpen’. Zaterdagmiddag zijn de prijswinnaars bekend gemaakt op de Grote Markt in Raalte. Gemeentebelangen heeft die actie bedacht “omdat wij van de inwoners actieve meedenkers willen maken” zegt Carla Hoge. “Wij hebben daarom een ‘ideeënbrouwerij’ ingevoerd waar inwoners hun ideeën kwijt kunnen en waar ze die met elkaar kunnen bediscussiëren. Daarnaast wil de partij inwoners op wikipedia-achtige wijze mee laten schrijven met beleid. Tevens wil de partij een drempelvrij burgerinitiatief. Nu moet je daar nog 192 handtekeningen voor hebben. Zonder drempel kunnen ideeën uit de ideeënbrouwerij snel voorgelegd worden aan de gemeenteraad voor besluitvorming.”

In de categorie Saamhorigheid heeft Maurits Reijlink gewonnen. Zijn idee is om een soort zeskamp van alle dorpen te houden die tegen elkaar strijden. Welk dorp heeft bijvoorbeeld de hardste loper, de slimste inwoner, de knapste vrouw, de sterkste man, de beste zanger/zangeres. Maurits: “Doe dit op Koninginnedag en je doet ook nog wat aan de saamhorigheid binnen de gemeente.”

In de categorie Veiligheid wint Gerard Broekgerrits. Hij wil de stoplichten aanpassen op kruispunt Bos. “Fietsers en bromfietsers die vanuit Raalte-Noord komen en die richting Heino willen moeten nu twee keer oversteken waar ze dus ook twee maal het verkeer ophouden. Fietser en bromfietsers vanuit Heino die naar Raalte-Noord willen moeten dat ook twee keer doen. Als de stoplichten wordt aangepast en geschikt gemaakt voor een extra oversteek voor fietsers en bromfietsers, dan hoeven zij slechts een keer de N35 over te steken.”

In de categorie Praktisch wint Han Groote Wolthaar. Hij vindt dat de wegen in het buitengebied bar slecht zijn (onderhouden). Vooral de klinker- en betonwegen. “Ze worden nu een beetje herbestraat en uitgestukt, Maar dit is lapwerk, zoals ze vroeger zouden zeggen. Door het zware vrachtverkeer en doordat de wegen te smal zijn, blijven er gaten vallen en worden ze dus zo weer stuk gereden.” Groote Wolthaar vindt dat zulke wegen in grotere stukken moeten worden aangepakt en dat er een goede puinfundatie onder de bestrating moet komen. “In de ogen van de afdeling onderhoud is die puinfundatie natuurlijk veel te prijzig. Om die fundatie toch te krijgen kan de gemeente Raalte bij sloopwerk op het platteland in opdracht van de gemeente (bijvoorbeeld te Wierik en de te slopen boerderij van wethouder Haarman) het puin en beton niet laten afvoeren, maar zelf laten breken en dat gebruiken voor het onderhoud van de wegen in het buitengebied.”

Andere ideeën

GB kreeg nog meer ideeën binnen en legde die als volgt aan ons voor:

Een systeem dat in meerdere regio’s al werkt: het zogenaamde AED Alert. Alle AED’s binnen een dorpskern worden op een toegankelijke plek opgehangen. Deze zijn bereikbaar met een pincode die de hulpverlener (EHBO-er) via een sms binnen krijgt. De sms wordt verstuurd door de meldkamer. De eerste minuten na een hartstilstand zijn erg belangrijk. Omdat de aanrijdroute van ambulances naar kleine dorpskernen vaak lang zijn kan er middels dit systeem veel eerder worden ingegrepen. De dorpen bezitten al meerdere (dure) AED-ers, maar die zijn niet altijd beschikbaar. voor meer info: www.aed-alert.nl/

* Een verordening die erin voorziet dat de winkels in de winter de deuren niet open laten staan. Zodra de verwarming brandt de deuren dicht laten. Dit bespaart veel energie en het personeel hoeft ook niet meer op de tocht te staan, het helpt derhalve het ziekteverzuim te voorkomen.

* Muziekkoepel op het Marktplein in Heino (was al een GB idee)

* Het dorpshuis in Heino mogelijk maken door onderin een aantal kleine winkels te realiseren, waardoor het Marktplein nog meer waarde voor Heino krijgt.

* Dorpskern Heino op de schop. Gezellige kern met terrassen en bloembakken, kleedt het centrum wat meer aan, het verhoogt de sfeer!

* Bodembedekkers en onderbegroeiing die destijds gerooid zijn, herstellen. Insecten, vogels en gronddieren vinden hier voedsel en biedt een veiliger plaats tegen katten en roofvogels. Er is in Raalte teveel gras.

* meer betaalbare woningen voor jongeren. (Dit staat al in het verkiezingsprogramma van GB, jongerenwoningen en natuurlijk starters).

* een pinautomaat op Noord (reeds eerder door GB aangekaart, RABO bank wil niet, staat opnieuw als wens in GB program)

* vermaak ook voor de jeugd in Raalte-Noord iets vergelijkbaars zoals in Raate-Zuid, dicht bij de fietstunnel, bijvoorbeeld bij basisschool de Linderte. (Was al een amendement van GB op de parkeerplaats van de Linderte na verharding ook een buurtspeelplaats van maken voor de jeugd)

* De parallelwegen tussen Heino en Wythmen naast de N35 verbieden voor sluipverkeer, net zoals tussen Wythmen en Zwolle

* De voorrangssituatie Molenweg en ‘t Zeegsveld wijzigen

* Treinregeling aanpassen zodat deze aansluit.

Lees ook

Oosterhuis zangdienst in Wesepe

WESEPE – Op zondag 19 september vindt in de Protestantse kerk van Wesepe weer de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.