henk robben wordt burgemeester wierden

Henk Robben (57) is maandagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester van Wierden. Robben is fractievoorzitter van het Raalter CDA, sinds augustus voorzitter van de Stöppelhaene en directeur bij het agrarisch opleidingscentrum De Groene Welle in Zwolle.

Robben zit nog maar vier jaar in de politiek, sinds de lopende raadsperiode die op 3 maart zijn einde kent. “Daarvoor heb ik wel wat gedaan in schaduwfracties, maar dat was beperkt. Die vier jaar hebben me inzicht gegeven in het politieke spel en ik ben erg tevreden over datgene wat je voor een gemeenschap kunt doen”, stelt Robben. Dat heeft hij ook aan de vertrouwenscommissie in Wierden (24.000 inwoners) over kunnen brengen. “Ik wil een burgervader worden. Een burgemeester die zijn college voorzit, maar tegelijk er ook is voor de burger om die bij te staan in lief en leed.”

Al vanaf november is Robben bezig met deze vacature. “Het is mijn eerste keer dat ik solliciteer. Maar ik kon me de procedures goed voorstellen. Ik was immers ook voorzitter van de vertrouwenscommissies (sollicitatiecommissies bij het benoemen van een burgemeester, red.) die de nieuwe burgemeesters in Raalte moest benoemen.” Dat was rond Bolhuis en Zoon in Raalte geen makkelijk klus, omdat de commissaris van de Koningin dubbele garanties eiste om lekken uit die vertrouwenscommissie tegen te gaan. Robben: “Toen ik opgeroepen werd voor een eerste gesprek wist ik dus dat ik bij de laatste zeven zat. En bij de tweede ronde kon ik op mijn vingers natellen dat er nog maar een of twee kandidaten over waren.”

Waarmee de commissie overtuigd is weet Robben natuurlijk niet letterlijk. Maar hij vermoedt dat het naast zijn getoonde bestuurlijke kwaliteiten ook maken heeft met zijn kennis van het platteland en de plattelandsorganisaties.

Een snelle carrière, vier jaar in de politiek als raadslid, niet eens als wethouder, en nu burgemeester. “Dat hebben we hier thuis met z’n drieën ook al een paar keer tegen elkaar gezegd. Maar van de andere kant is het ook zo dat als ik zoiets zou willen, dat het dan nú moet gebeuren. Ik ben 57 dus ik kan nog één keer zo’n stap maken.

En de Stöpplehaene? “Het is niet reëel te veronderstellen dat ik dat er bij kan doen. Dat is spijtig. Voor mij en misschien nog wel meer voor de Stöppelhaene, maar het is niet anders.

Robben verwacht in mei, juni aan de slag te gaan in Wierden. “Hoe snel dat gaat ligt een beetje aan de voordracht van Binnenlandse Zaken aan de Kroon, want die moet de benoeming nog bekrachtigen. Stöppelhaene zal hij dan vast nog vanaf de tribune meemaken. Maar dan als eregast, niet meer als voorzitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.