go club schoonheid van een chinees bordspel

Het mooie van Go? “Ik ken geen enkel ander bordspel met zulke eenvoudige regels dat zo complex is”, vertelt Joost uit Schalkhaar. Joost is een van de leden van de Go Club Salland, een collectief van Go-spelers, dat één keer per veertien dagen op de donderdag (de even weken) bijeen komt in de Lepelaar in Olst om dit bordspel te spelen. Go Club Salland is een initiatief van Wim Moll. Deze Rotterdammer heeft een vakantiehuis op de Eikelhof. “Maar ik ben van plan om in de toekomst meer tijd hier door te brengen. In Rotterdam ben ik ook lid van een Go-club. Het leek me ook leuk om hier zoiets op te zetten.”

Via de nationale Go-bond wist Moll adressen te verzamelen van spelers in deze regio en die heeft hij allemaal middels een brief aangeschreven. Inmiddels heeft hij een reservoir van zeven spelers en daarmee is hij voorlopig tevreden, maar hij hoopt dat aantal in de komende maanden verder uit te breiden. “Maar hoe dan ook heb ik hier nu een clubje bijeen. We kunnen spelen en daar gaat het om!” De nationale Go Bond telt zo’n duizend leden. Daarnaast zijn er volgens Moll nog ongeveer duizend spelers in Nederland die niet zijn aangesloten bij de bond. “Ik denk dat we hiermee wat Nederland betreft wel zo’n beetje het maximum hebben bereikt. We gaan dit niet zo snel winnen van het schaken!”

Bij Go speel je één tegen één, wit tegen zwart. Een bord bestaat uit een raster van negentien bij negentien lijnen. Elk kruispunt van lijnen vormt een ‘vrijheid’, een plek waarop één van de spelers een steen mag leggen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk van deze vrijheden te bezetten. Om en om leggen de spelers een steen op de kruispunten. Door de vier vrijheden om een ‘vijandige’ steen te bezetten, kun je stenen van de tegenstander van het bord spelen. Het blijft altijd uitkijken. Even je concentratie verliezen en ineens zijn volledige groepen van je stenen van het bord verdwenen. “Ik heb het meegemaakt dat ik ineens een groep van veertig, vijftig aaneen liggende stenen van een tegenstander omsingelde”, vertelt speler Marc uit Deventer. “Dat zijn flinke slagen!”

Go (spreek het uit met een harde, schrapende ‘g’) is een van oorsprong Chinees bordspel. Met name in Japan en Korea is het heel erg populair. De echte toppers kunnen er hun brood mee verdienen. Net zoals schaken is het een meedogenloze denksport. “Maar het oorlogszuchtige blijft beperkt tot kreten als ‘leven’ en ‘dood’. Daarmee duid je aan of stenen omsingeld zijn of niet.” “Maar het spel mag rustig een beetje op een intimiderende manier gespeeld worden”, vult Wim aan. “Je mag nu niet meer roken in de horeca, maar in mijn vroegere jaren blies ik de rook in het gezicht van mijn tegenstander uit, ha ha! Dat was heel normaal. Je hoort de stenen ook met flink lawaai op het bord te drukken. Je moet je tegenstander een stevige tik laten horen. De Japanners hebben veel mooiere en meer luxe borden. Sommigen zijn van binnen hol. Dan klinkt het extra mooi!”

Marc: “Er zit een vorm van schoonheid in het spel. Als je het spel langer speelt, zie je dat. Je moet constant vooruit denken. Door je stenen aaneen te leggen, kun je prachtige vormen maken. Als je niet vooruit denkt, kun je jezelf in de problemen brengen.” Marc is blij dat hij nu in zijn eigen regio ook weer ‘Go’ kan spelen. “Ik heb het spel leren kennen in mijn studententijd in Groningen. Een jaarclubgenoot nodigde me een keertje uit om mee te doen. Maar ik had zoiets van ‘schaken is toch veel leuker’. Maar daar was hij het dus niet mee eens. En eerlijk is eerlijk: Ik heb één avondje mee gedaan en heb sindsdien nooit meer geschaakt!”

Voor meer informatie en/of opgave kun je contact opnemen met Wim Moll, mob: 06-53903345 of een kijkje nemen op staging2.xs4all.nl/~wimmoll/go.html (site-adres klopt niet).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.