fanclub smeekens blikt vooruit op vancouver

Natuurlijk zitten ze zo meteen als Jan Smeekens in Vancouver de 500 meter moet rijden voor de beeldbuis. Niek Leerkotte (22) heeft de televisie in zijn studentenhuis al gereserveerd en zijn maat Thijs Rozendal (22) gaat de wedstrijden thuis in Raalte bekijken met vrienden en familie. Niek en Thijs zijn samen de drijvende krachten achter Jans Fanclub, die ruim zeventig leden telt. Het is geen dweepclubje, dat zou ook niks voor Jan zijn. Activiteiten organiseren doen ze ook niet, maar Niek en Thijs tekenen wel voor het onderhoud van de site staging2.jansmeekens.nl. “We zijn niet zo van de vaantjes, de asbakken en de mokken!”

De twee Raalter heren kennen Jan al jaren. Thijs zat tijdens de lagere school bij hem in de klas. Niek kent hem van de middelbare school. De heren volgden allemaal het VWO. Thijs: “We wisten altijd wel dat Jan goed kon schaatsen, maar het leefde verder niet echt. Soms was ie een paar dagen weg. Maar toen we zo rond de 16 waren en hij landelijk bij de junioren al flink meedeed, veranderde dat. Toen zijn we voor de gein eigenlijk begonnen met de fanclub. Een site dat is het, meer niet.” De twee hebben die site al die jaren volgehouden. Daar veranderen de studies van Niek en Thijs ook niks aan. Tegenwoordig zien ze Jan zelf alleen niet zo vaak meer, maar er bestaat regelmatig mail- en telefooncontact. “Jan zit de helft van de tijd in het buitenland om te trainen!”

Vancouver is helaas net iets te ver weg (en te duur) voor de heren, maar als Jan een belangrijke wedstrijd in Nederland heeft, zijn ze van de partij. En dan leven ze ook flink mee. “We gingen er eigenlijk stiekem wel van uit dat Jan gewoon mee zou mogen naar de Olympische spelen in Vancouver, maar toch waren de kwalificatiewedstrijden nog best spannend. En dan zijn we ook zo partijdig als maar kan. Alles kon en mocht gebeuren, maar Jan zou zich plaatsen! Toen Ronald Mulder tweetiende van een seconde langzamer doorkwam, zaten we allebei stiekem te juichen. Toen Ronald een haperende start had, zaten we beide van ‘yes!’”

Wat Jan, oftewel de ‘Japanner uit Salland’, zo uniek maakt? “Jan is de eerste echte sprinter van Nederland. Hij focust zich echt op de 500 meter. De andere schaatsers groeien er ook wel in mee, maar die focussen zich toch vaker op het allround gebeuren.”

Nieks favoriete ‘Jan’-moment is de eerste keer dat Jan het NK 500 meter won in Heerenveen. “Dat was zo spannend. Het jaar ervoor had ie verloren omdat zijn tweede 500 meter een stuk minder was. Voor de tweede 500 meter was het dus nagels bijten. Maar deze keer was hij zelfs een tiende van een seconde sneller! Wat een ontlading!” Thijs: “Ik weet nog dat ik, nadat te horen had ik gekregen dat ik geslaagd was voor het VWO, naar school ging om de cijferlijst te bekijken. Jan kwam er ook aan! Hij was zo opgelucht dat ie het examen gehaald had, omdat ie natuurlijk ook veel tijd kwijt was aan trainen, je kon gewoon aan hem zien dat er een last van zijn schouders af was gevallen. We zijn elkaar in de armen gevallen en hebben staan springen als kleine kinderen!”

De 500 meter sprint wordt gehouden op maandag 15 februari. Alle deelnemers schaatsen de afstand twee keer. De eerste ronde van de wedstrijden begint om 15.30 uur (Nederlandse tijd 0.30 uur in de nacht van maandag op dinsdag); de tweede ronde om 17.28 uur (02.28 uur in Nederland). Hoe schatten de heren Jans kansen in? “Alles alle puzzelstukjes op de juiste plaats vallen, maakt ie kans op een podiumplek. We kunnen hier wel zeggen dat Jan goud wint, en natuurlijk hopen we dat, maar dat hangt van ontzettend veel factoren af. Er zijn wel twaalf kanshebbers. Maar Jan hoort daarbij. En hij is, en dat durven we wel te zeggen, één van de beste als het gaat om presteren onder druk. Een ding is zeker: hij staat er zo meteen wel!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.