energiebesparing met vondervoort bouw

Vondervoort Bouw BV in Broekland zet vol in op de uitvoer van energiebesparende maatregelen. Sinds vorig jaar beschikt het bouwbedrijf over de eigen ‘Energiebesparings-servicebus’. Gecertificeerd thermograaf Ronald Rietman komt met deze bus bij huizen en bedrijven om daar met een thermografisch (infrarood) fototoestel opnames te maken. De foto’s brengen in beeld waar precies warmte ontsnapt uit woningen en/of bedrijfspanden. Het onzichtbare wordt daarmee zichtbaar. Deze warmtelekken zijn door de thermograaf zichtbaar te maken door middel van thermografische (infrarood) foto’s. In overleg kan Vondervoort Bouw BV vervolgens zorgen voor een plan van aanpak, een stuk advies met betrekking tot de uitvoering van de na-isolatie en kierdichting.

Het bedrijf maakt deel uit van het E(nergiebouw)-team, een samenwerkingsverband van verschillende bouw- en installatiebedrijven en energiearchitect Ron Stet van Coen Energiecomfort. Dit E-team is actief in de wijde regio, maar biedt extra mogelijkheden voor de inwoners van gemeente Olst-Wijhe (zie staging2.zonnehus.nl). Antoon van de Vondervoort, directeur van Vondervoort Bouw BV legt uit: “Als je het E-team inschakelt betaal je 1250 euro voor een basisdienstenpakket. Dat pakket bestaat uit een woningscan door de energiearchitect, een thermografisch rapport door Vondervoort Bouw BV en in totaal tien manuren voor koudebrug- en luchtdichting, het optimaliseren van de CV-installatie en controle op de ventilatie. Het E-team is vooral bedoeld om de besparingskansen die op korte termijn resultaat opleveren in kaart te brengen en vooral ook aan te pakken. Vandaar de naam E-team. Het E-team is daarmee onderdeel van het project ‘Energiebesparing wie Durft!’ van de gemeente Olst-Wijhe. Indien blijkt dat we met minder manuren afkunnen, dan wordt dat vanzelfsprekend ook verrekend. Als de klant extra manuren wil inzetten, is dat uiteraard ook mogelijk. De kosten heb je doorgaans in vijf tot tien jaar terugverdiend.” Een besparing van 20 procent is heel goed mogelijk met het E-team. Naast de besparing op energiekosten wordt ook het comfort van de woning aanzienlijk verbeterd.

Verder voert Vondervoort Bouw BV ook andere energiebesparende maatregelen uit. “Elke woning dient tegenwoordig te beschikken over een energielabel. Energielabel A is het beste, Energielabel G het slechtste. Als je ons inhuurt voor energiebesparende maatregelen en je woning daardoor minimaal met twee labelsprongen (30 tot 50 procent besparing) wordt verbeterd, kom je in aanmerking voor extra subsidie. De werkzaamheden gaan dan overigens wel wat verder dan bij het E-team. Je moet dan denken aan installatie van isolerende beglazing, spouwmuurvulling en koudebrug- en kierafdichting. Momenteel geldt echter een extra aantrekkelijk BTW-tarief van maar 6 procent op energiebesparend werk.” Het onderzoekmiddel gebouwthermografie is dan tevens een kwaliteitscontrole op bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dakisolatie en nieuwe isolerende kozijnen.

Vondervoort Bouw BV beschikt sinds medio 2009 over de energiebus en het thermografisch (infrarood-) fototoestel. Zo’n toestel is een flinke investering. “Maar het is een schot in de roos”, vertelt Van de Vondervoort. “We hebben het toestel al heel vaak ingezet. Bij woningeigenaren, maar ook voor bedrijven. De thermograaf maakt aan de hand van alle infraroodfoto’s een uitgebreid rapport met alle mogelijkheden tot energiebesparing. Doorgaans is hij aan één klus een dag kwijt. Maar het loopt zo goed dat ook onze medewerker Gerard Wolfkamp in opleiding is tot gecertificeerd thermograaf. Als het goed is, ontvangt hij binnenkort zijn certificaten.” De energiebus wordt tevens ingezet als presentatiebus bij beurzen en manifestaties. “Door de inzet van de bus en de thermograaf hopen we extra werk te genereren. En dat werkt! Energiebesparing is een hot issue. We zijn bezig om ons nog verder te profileren op die markt. We hebben contact met meerdere energiearchitecten en EPA-adviseurs, de mensen die de woninglabels verzorgen.”

Vondervoort Bouw BV is te vinden aan de Van Dongenstraat 7 in Broekland, tel: 0570-531400. Meer informatie op staging2.vondervoortbouw.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.