busje komt zo en zachte g harde l hetzelfde

Bas heeft wel gelijk. Als jede zachte g en de harde l tegelijk draait met Busje komt zo, dan merk je een tempoverschil, maar verder komt het nummer aardig overeen.

Of Van den Toren kans maakt een eventuele zaak tegen Jos van Oss te winnen moeten we overigens nog maar zien, want zo ingewikkeld zit ‘Busje komt zo’ nu ook weer niet in elkaar. Het heeft veel weg van de ritmes die Willy Alfredo als sneldichter ook koos, al voor de tweede wereldoorlog. Alfredo liet het publiek een woord roepen en dan maakte hij live on stage zijn rijm. Op Wikipedia staat een sneldicht over een kraai. In dit geval was ‘De Quay’ (de nieuwe minister president) geroepen, maar Alfredo had dat niet goed vertaan.

[i] ‘De kraai dat is een vogel, bovenop het dak,

daar voelt zich het beestje, het meest op zijn gemak’.[/i]

Toen de zaal rumoerig werd, dichte hij verder:

[i]Zit nou niet zo te schreeuwen, ik heb het wel gehoord,

ik sta hier toch te zingen op het opgegeven woord.[/i]

Lees dat rijm in op het metrum van’ Busje komt zo’ en het past precies.

Het is trouwens niet de eerste keer dat ‘Busje komt zo’ in verband gebracht wordt met plagiaat. Een Utrechtse punkband heeft in de jaren negentig een zaak proberen te maken wegens plagiaat van Van den Toren en Gerard Oosterlaar. Die discussie is toen live op radio Oost beslecht. Maggy Dobson interviewde de Utrechtse zanger. Die liep helemaal leeg, maar die wist niet dat Bas ook aan de lijn was. Van den Toren heeft de punkzanger stevig van repliek gediend, beide nummers werden daarna gedraaid, waarna de Utrechtse formatie haar plan tot een rechtszaak introk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.