boksebeld aantal slachtoffers nooit te weten

Pater Wim Boksebeld heeft weer van zich laten horen uit Haïti. Dinsdag 23 Februari heeft hij een uitgebreide brief gestuurd vanuit Port-au-Prince. “Langs deze weg wil ik u allen heel hartelijk danken voor uw gebed, uw medeleven en uw financiële hulp. Het is onmogelijk om iedereen met naam te noemen of persoonlijk te bedanken, maar God kent ze!”

“Nu wordt me terecht gevraagd: ‘waar ga je al dat geld aan besteden?’ Het is waar dat er zeer veel geld voor voor ‘Wims’ Missie’ en het ‘Haiti Projekt’ is binnengekomen. Toch moet ik u zeggen dat het niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat is als je de schade in aanmerking neemt. Stelt u zich voor dat u in mijn schoenen staat en u heeft een bedrag van meer dan 150.000 euro ter beschikking. Geld komt altijd terug, maar je kunt het maar een maal uitgeven.”

“Onder de doden van de OPEPB ‘Oeuvre des Petites Ecoles de Pere Bohnen’ zijn twee kaderleden. Tussen de veertig en vijftig studenten in opleiding voor kleuterjuf zijn onder het puin bedolven tijdens hun opleiding. Van ons personeel en onze onderwijzers zijn er tientallen die niet alleen hun hele hebben en houden verloren hebben, maar ook één of meerdere directe familieleden om maar niet te spreken van neven en nichten. Die mensen kunnen we niet in de steek laten. Er zijn er onder die al meer dan 20 jaar bij de OPEPB werken, het werk hebben geholpen op te bouwen en een grote reputatie te geven. Daarnaast heb je het gegeven dat veel mensen gegeven hebben voor de wederopbouw. Er is me altijd geleerd dat je de wensen van de gevers moet respecteren, maar je komt wel tussen twee vuren te zitten en je kunt onmogelijk iedereen tevreden stellen. Daar komt nog bij dat alle archieven van de OPEPB verloren zijn gegaan en dat het bijna onmogelijk is alles te controleren. Iedereen is ervan overtuigd dat zijn geval het ernstigst is!”

“De hulporganisaties komen van overal ter wereld, maar de regering heeft er weinig of geen zeggenschap over. Ieder doet wat hem goed dunkt, zij het met de beste bedoelingen. Het ontbreekt aan organisatie en coördinatie. Pater Bohnen, de oprichter van de OPEPB zei altijd al: ‘Iets organiseren op Haïti is niet moeilijk, het is onmogelijk’.”

“Onderdelen van het Italiaanse leger, politie, brandweer en burgerbescherming, zijn al meer dan een week aan het puin ruimen bij de OPEPB. Ze hebben nog vier kadavers onder het puin vandaan gehaald. Vandaag zijn ze begonnen met het optrekken van de muur om eventuele plunderaars te weren en daarna het herstel van de gebouwen die gespaard gebleven zijn. Het zal nog weken duren voordat ze klaar zijn!”

“Het aantal slachtoffers loopt nog steeds op”, laat Wim Boksebeld weten. “Nu zou er sprake zijn van 300.000 slachtoffers, al wordt dat aantal door de Nederlandse Wereldomroep – zij kunnen het weten! – zwaar overdreven genoemd. We zullen het precieze aantal nooit weten omdat er geen betrouwbare burgerlijke stand bestaat en meer dan de helft van de mensen geen vaste woon- en verblijfplaats heeft.”

“Vannacht is er een naschok geweest van 4.3 op de schaal van Richter en een half uur later nog een lichtere schok. Overal paniek en geschreeuw. Het wordt een ware psychose en het plan om de scholen in Port au Prince op 1 maart te laten beginnen dreigt in het water te vallen. Zelfs mensen die geen scheurtje in hun huis hebben, durven niet binnen te slapen. Het gerucht dat ons nog een grotere aardbeving te wachten staat binnen korte tijd gaat als een lopend vuurtje door het land.”

“De wederopbouw zal nog lang op zich laten wachten. Afbreken gaat vlugger dan opbouwen en als je ziet hoeveel tijd het afbreken en puin ruimen in beslag neemt moet je niet vragen hoe lang het zal duren voordat alles weer is opgebouwd. Zoals de ENAM en de OPEPB voor de aardbeving waren zal ik ze niet meer zien!”

“Dat wil niet zeggen dat ik alle moed verloren heb. Van alle kanten worden we geholpen en we stellen alles in het werk om in ieder geval in Cit’e Soleil, waar veel minder schade is en niet is geplunderd, op 8 maart te beginnen. Voor La Saline hebben we als streefdatum 22 maart met noodgebouwen op het voetbalveld voor kleuterschool, lagere scholen, pedagogische academie en de opleiding voor kleuterleidsters zodat ze het schooljaar niet verliezen. Voor de leerlingen van de technische school zal het schooljaar verloren zijn tenzij ze elders een plaats vinden. Het is onmogelijk binnen afzienbare tijd de school te herbouwen en opnieuw in te richten. Ook het geld daarvoor ontbreekt!”

“Dat we zo vlug weer kunnen beginnen is mede te danken aan uw hulp en die van vele anderen. Daarvoor nogmaals mijn hartelijke dank en op een gebedje van mijn kant en van de kant van de kinderen die weer naar school zullen kunnen, mag u zeker rekenen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.