berry en gait met tandem de alpe dhuez op

“We komen hoe dan ook die berg op!” Het klinkt strijdbaar uit de monden van de Broeklanders Berry Broekhof en Gait Middelamp. Op 3 juni doen zij mee aan de Alpe d’Huzes, een grote sponsoractie voor het KWF Kankerfonds, waarbij mensen gaan proberen om zo vaak mogelijk op de fiets de Alpe d’Huez te beklimmen. Berry en Gait komen uit in een speciale buitencategorie, ‘voor de clowns’ en ludieke acts. De twee Broeklandse ondernemers gaan namelijk niet op de fiets de Alpe d’Huez op, maar op een tandem. De heren hebben zich tot doel gesteld om daarmee 10.000 euro bij elkaar te krijgen.

Het wordt een behoorlijke klus. Want vanaf startplaats Bourg d’Oisans betekent dat een beklimming van circa 13,8 kilometer (met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9 en een uiterste van 11,5 procent). En geen van beide is nou bepaald een fanatieke sporter.

Het idee ontstond zo’n twee weken geleden na afloop van een vergadering van de onlangs opgerichte Ondernemers Vereniging Broekland. Berry vertelt: “Eén van de leden van deze vereniging is Dick Middag, eigenaar van fietsenzaak Bikelife in Heino. Hij heeft vorig jaar met onder andere Jaap Stam meegedaan aan de Alpe d’Huzes. Zo kwam het gesprek op die actie. Gait en ik grapten eigenlijk een beetje dat wij dan ook wel mee konden doen op een tandem en Dick nam dat heel serieus. Iedereen lachte ons uit en ik ben bang dat ze ons zo meteen, als we die berg opmoeten, nog veel harder uitlachen!”

Maar de twee hielden woord. Ook de volgende dag, toen de roes uitgeslapen was. “We hebben allebei in onze familie de ziekte meegemaakt”, stelt Gait. Berry: “Mijn moeder, mijn broer en mijn schoonmoeder zijn aan de ziekte overleden. Het is mooi om toch iets te kunnen betekenen in de strijd tegen kanker!” Dick Middag wierp zich op als coach van de twee. Hij regelde dat ze mee konden doen (ondanks dat de inschrijving voor de ‘normale’ klasse al gesloten was. “Voor twee dorpsgekken bleek het dan toch nog wel mogelijk te zijn. Helemaal omdat we beloofden een groot bedrag mee te nemen!”

De twee ondernemers (Berry exploiteert café De Hoppe, Gait heeft een eigen schoorsteenvegersbedrijf) besloten meteen om al hun relaties te mobiliseren. Nijhof Broekland wierp zich meteen op als hoofdsponsor en beloofde een flinke bijdrage. “Je moet het eigenlijk helemaal niet verder vertellen, maar na een week hadden we al meer dan 5.000 euro bij elkaar”, stelt Berry. “Die tienduizend die halen we ook gewoon!”

De twee hebben plannetjes gesmeed voor verschillende acties. Ten eerste is er daar het shirt dat ze zullen dragen tijdens de beklimming. Er is nog ruimte voor enkele naamsponsors. Tijdens de Kôle Kermse zullen er bovendien twee exemplaren van dat shirt worden geveild. Verder zijn de twee van plan om nog een ludieke actie te houden tijdens datzelfde feest. Gait: “We hebben nog geen idee wat, maar het zal er wel weer op uitdraaien dat we voor gek staan. Maar dat maakt niet uit, het gaat er om dat we dat bedrag halen!” Daarnaast willen de twee nog de plaatselijke schooljeugd inschakelen en zijn ze van plan om een speciale voetbalwedstrijd te organiseren tussen Broeklandse voetbaltalenten/prominenten en een team van VIP’s. Die zou moeten plaatsvinden in mei. “We hebben al enkele mensen die hun weg weten in het voetbalwereldje daarvoor benaderd en zij hebben al hun medewerking toegezegd!”

En hoe staat het dan met hun conditie? Berry is er eerlijk over: “Slecht!” Gait is wat hoopvoller: “Het is één en al spiermassa, ha ha!” Berry grapt dat hij nog wat twijfels heeft of het allemaal wel zal lukken: “Er moet zo meteen toch 190 kilo naar boven, ik tachtig, Gait 110!” Gait: “Jij vieze vuile… ha ha!” Er zal dus getraind moeten worden. Berry: “Dick heeft al een ambitieus trainingsprogramma voor ons samengesteld, twee keer per week op de fiets. ik ben alleen bang dat ik daar alleen niet aan mee ga werken. Ik denk dat we er op karakter ook wel komen. We hebben bijna een dag de tijd!” Gait: “Ik wil wel flink aan het trainen. En daarnaast zullen we ook een paar keer samen op de tandem gaan om er een beetje gevoel bij te krijgen. Maar maak je geen zorgen, we halen het wel. Al moeten we die tandem halverwege doormidden zagen en hem op de rug meeslepen: We komen gewoon boven!”

Bij Berry in de kroeg staat sinds kort een speciale collectebus. Daarin wordt al flink gedoneerd. “Laatst kwam er iemand binnen en die drukte er 50 euro in! Dat vond ik echt fantastisch. Maar alle gasten helpen mee. Die jongens die er elke week een paar euro in gooien, hebben op het einde van de rit ook een flinke bijdrage geleverd!” Gait: “Het gaat niet alleen om grote bedragen. Laatst kwam ik bij een klant en die had gehoord wat we gingen doen. Die drukte me snel even een paar euro’s in de handen! Hartstikke mooi toch!”

Voor meer informatie over de actie kun je bellen naar café De Hoppe, tel: 0570-531226. Bijdragen kun je overmaken op bankrekening: 156180510.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.