wim boksebeld na alle ellende weer hoop

“Langzaam maar zeker komt de boel weer op gang”, vertelt pater Wim Boksebeld (68) vanuit Haïti. Ja, de plunderingen bij het scholencomplex in de wijk La Saline in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, waar hij zich al vele jaren voor inzet, zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten, maar langzaam maar zeker begint hij weer hoop te krijgen.

“Vliegtuigen vliegen af en aan. Overal zie je helikopters. Er komt van alles binnen, het is alleen nog wel echt heel slecht georganiseerd”, vertelt hij. “Maar ik zie toch kleine verbeteringen. Ze zijn hier begonnen om wegen vrij te maken, waardoor het verkeer weer op gang kan komen. Vandaag zijn de eerste banken open gegaan en morgen zullen er nog enkele volgen. En dan gaan ook de benzinepompen weer open!”

“Vanuit de Dominicaanse Republiek komt er heel veel hulp. Regelmatig komen hier mensen met water en voedsel. Van de honger komen we hier niet om! Maar er is zoveel schade en chaos. Je weet niet waar je moet beginnen! Het ontbreekt ons ook aan gereedschap en materialen. Ik slaap hier nog steeds met een ander onder een tentzeil bij onze residentie. Om te voorkomen dat ze ook onze laatste spullen wegstelen. Om te redden wat er te redden valt!”

De plunderingen hebben hem enorm pijn gedaan: “Het waren mensen uit mijn eigen wijk! Kijk, die aardbeving die is geweest. Die had niemand verwacht en daar kan ook niemand iets aan doen, maar dít waren eigen mensen! Dat doet veel meer pijn! Het ontmoedigt ontzettend. Ja, ik heb in mijn woede gezegd dat deze wijk geen nieuwe school verdient. Nu kunnen we alle financiële middelen gebruiken om de mensen te helpen. Maar als we over een tijd weer kunnen beginnen aan een nieuwe school, dan komt ie niet hier. Tenminste niet als het aan mij ligt. Zo denk ik er nog steeds over! Maar plunderingen doen zich voor bij bijna elke ramp, waar ook ter wereld. Er zijn hier vierduizend gevangenen op straat beland. Die maken nu van de gelegenheid gebruik om te plunderen. Maar je ziet ook naastenliefde. Ik werk hier met een dokter die bij de aardbeving zijn vrouw heeft verloren. Hij heeft zichzelf geen tijd gegeven om te treuren, maar is meteen aan de slag gegaan!”

“Ik ben heel dankbaar voor de steun die ik ontvang vanuit Salland. Ik weet dat er veel mensen voor me bidden en dat voel ik ook. Dat geeft me moed om door te gaan. Ik heb het hier een paar dagen geleden een Mission Impossible genoemd, maar zo denk ik er nu gelukkig niet meer over!”

Stichting Haïti Project (pater Wim Boksebeld)

Salland Centraal zet zich in voor het werk van pater Boksebeld. Wil jij ook het werk van Wim Boksebeld steunen? Maak dan geld over naar Rabobanknummer 16.22.40.066 of Postbank 4648989, ten name van Stichting Haïti Project.

Meer informatie vind je op de site van de Stichting Haïti Project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.