wijhe klaar voor viering 1050 jarig bestaan

Met de presentatie van de Canon van Wijhe op 5 januari is de viering van het 1050-jarig bestaan van Wijhe van start gegaan. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in de week van donderdag 29 april tot en met woensdag 5 mei. De coördinatie van alle feestelijkheden is in handen van het comité Wijhe 1050. Als centraal thema is gekozen voor: ‘Wijhe: verleden, heden en toekomst’. “Het wordt een feestweek voor en door Wijhenaren”, stelt Hans Hutten, lid van het comité Wijhe 1050.

Op het programma onder andere: Een grote dorpsquiz, veel muziek, ‘Het beste van Wijhe’ (een dag waarop het Wijhese verenigings- en bedrijsleven zich aan het publiek zal presenteren), een grote fotoshoot met minimaal 1050 Wijhenaren en meer, veel meer.

Het comité Wijhe 1050 opereert onder de paraplu van het Verenigd Comité, dat tekent voor de organisatie van de festiviteiten omtrent Koninginnedag en Bevrijdingsdag. Hutten: “Vorig jaar hield het Verenigd Comité een brainstormavond over de viering van het 1050-jarig bestaan van Wijhe. Daaruit is het comité Wijhe 1050 ontstaan. Het bestaat uit negen vertegenwoordigers van het Wijhese verenigingsleven.” De insteek was om de viering weer groots aan te pakken. Hutten verwijst daarbij ook naar de viering van het 1000-jarig bestaan van het dorp, de grootschalige herdenkingen van de bevrijding (de jubilea in ’95 en 2005) en Koninginnedag 2003 (toen de Koninklijke familie een bezoek bracht aan het dorp). “Laten we eerlijk zijn”, lacht Hutten. “We zijn hier best goed in het organiseren van een feestje!”

Als eerste werd besloten om de feestelijkheden te concentreren rondom Koninginnedag en Bevrijdingsdag. “Dat heeft namelijk ook als voordeel dat we de viering van 65 jaar bevrijding in de feestelijkheden kunnen meenemen”. Hoewel het programma inmiddels redelijk rond is, is er nog genoeg ruimte voor extra feestelijkheden, later in het jaar. “We hebben bijvoorbeeld ideeën over een feestelijke afsluiting van het jaar, maar dat is nog niet concreet. Inmiddels beschikken we ook over een prachtig logo voor alle activiteiten, ontworpen door Alfred Bijsterbosch. Dat logo mogen andere verenigingen ook gebruiken als ze activiteiten onder onze vlag willen brengen. De activiteiten moeten dan wel een extra feestelijk tintje krijgen. Alles is eigenlijk mogelijk: Van toneeluitvoering tot sporttoernooi.”

Het comité Wijhe 1050 roept alle inwoners van Wijhe op om hun straten en tuinen te versieren voor de komende feestweek. Dit weer met als thema: ‘Wijhe: verleden, heden en toekomst!’ Meer info hierover op staging2.wijhe1050.nl. Een dorpsquiz naar het model van ‘Ik hou van Holland’ vormt de rode draad tijdens de feestweek. De festiviteiten beginnen donderdag 29 april met een concert van het Wijhes Mannenkoor en het Sallands Vrouwenkoor in een tent op het gemeenteplein. Vrijdag 30 april volgt de viering van Koninginnedag met een aubade, de Koninginnemarkt en de andere bekende elementen. Verder volgen die dag nog de Wijhese talentenjacht (W)idols, een voorronde van de dorpsquiz en de bekendmaking van de winnaars van de straatversierwedstrijd.

Zaterdag 1 mei staat er een grote Wijhese reünie op het programma: ‘Het beste van Wijhe’. Het Wijhese verenigings- en bedrijfsleven zal zich daarbij presenteren aan het publiek. Hutten: “We willen Wijhe vanuit het verleden en heden laten zien en ook vooruitblikken op de toekomst. Deze dag is gericht op de wijde omgeving van Wijhe. We hopen ook dat er die dag veel oud-Wijhenaren terugkomen naar het dorp. En we willen als afsluiting van de dag een foto maken met minimaal 1050 Wijhenaren. Over het hoe en wat daarvan volgen later nog meer bijzonderheden.”

Zondag 2 mei wordt er in de tent een oecumenische kerkdienst gehouden. Verder volgen er een taptoe van de Wijhese muziekverenigingen en enkele gastverenigingen. In de tent wordt Wijhe Pop gehouden, een popfestival met optredens van Wijhese bands. Voor meer informatie en/of opgave kun je een kijkje nemen op de eerder genoemde site. Maandag 3 mei staan er een kindermiddag, een scholenquiz, een korenavond en wederom een voorronde van de dorpsquiz op het programma. Dinsdag 4 mei staat in het teken van de Dodenherdenking. Woensdag 5 mei staat Wijhe uitgebreid stil bij de bevrijding.

“We gaan het bevrijdingsvuur ophalen vanuit Wageningen”, vertelt Hutten. Verder komt er een optocht met veertig tot zestig oude legervoertuigen. Op de terrassen is er muziek.” ’s Avonds staat er een feestavond op het programma in de tent met onder andere de finale van de dorpsquiz met medewerking van enkele speciale teamcaptains. Enkele volkszangers uit Wijhe zullen zich die avond verenigen tot de Toppers van Wijhe. Daarnaast verzorgt ook het Wiejes Kabaret een act. De dag wordt afgesloten met een groots vuurwerk. Gedurende de hele week zullen er activiteiten voor de ouderen worden georganiseerd in en om zorgcentrum ’t Weijtendaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.