verkeersschool hazelhekke viert feest

“Er zijn families in Heeten waarvan ik drie verschillende generaties in de lesauto heb gehad”, vertelt Ben. Zoon Cas zit sinds 1 januari 2005 ‘in het bedrijf’, dus ook al weer vijf jaar. Om beide lustra te vieren, heeft Verkeersschool Hazelhekke een speciale actie in het leven geroepen. Iedereen die zich gedurende januari van dit jaar opgeeft voor rijlessen (in 2010), krijgt de eerste rijles gratis.

Het is de eerste keer dat ze een dergelijke actie houden. “We hebben nooit geadverteerd”, lacht Ben. “Het ging altijd vanzelf. Mond-tot-mondreclame, daar moeten we het van hebben. De actie is gewoon een leuke manier om onze jubilea te vieren.” De leerlingen komen praktisch allemaal uit Heeten en ruime omstreken (trek maar een straal van tien kilometer om het dorp). Verkeersschool Hazelhekke richt zich op de reguliere autorijles. Het bedrijf beschikt over drie lesauto’s: Twee schakelauto’s en één automaat. De theorielessen geven ze elke eerste maandag van de maand (19.00 tot 20.00 uur) in een tot lesruimte omgebouwde garage bij Bens woning.

De reguliere rijlessen gaan op afspraak. Ben en Cas geven bij voorkeur rijlessen van twee uur. “We raden namelijk twee lesuren per week aan en niet iedereen kan daar twee keer in de week tijd voor maken. Onze leerlingen vinden het ook prettig, maar als ze liever op twee verschillende dagen een uur willen lessen, is dat ook mogelijk Eigenlijk is wat dat betreft alles mogelijk bij ons. De leerling bepaalt hoe hij of zij de lessen wil gaan volgen. Dat kan ook versneld in tien of veertien dagen, maar dan is een vroegtijdige planning wel noodzakelijk.”

Rust en geduld staan centraal in de visie van Ben en Cas. “We proberen de leerlingen zich op hun gemak te laten voelen”, vertelt Ben. “We zijn van nature vrij rustig in de auto en dat hopen we ook uit te stralen!” Ben en Cas zien het telkens weer als een uitdaging om nieuwe leerlingen met nul komma nul ervaring het rijden bij te brengen. “Het is ook leuk om later een oud-leerling te zien rondrijden. Maar het is niet alleen het rijden an sich, het draait me ook om het sociale aspect. Veel leerlingen ken ik al voordat ze bij me in de auto stappen. En later spreek je elkaar weer in het dorp of in de voetbalkantine.”

Ongelukken hebben ze niet of nauwelijks gehad. Ja, Cas kreeg een keer tijdens winters weer geen voorrang, de andere automobilist had hem over het hoofd gezien en dat leidde tot een kleine aanrijding. “Maar eigenlijk nooit schade door eigen schuld”, stelt Ben. “Maar dat wil ik wel even afkloppen, een ongeluk zit in een klein hoekje!”

Ben begon in ’74 als rijinstructeur bij Rijschool Hulsman in Heeten. Na vijftien jaar stapte hij over naar Rijschool Van Brink in Raalte. Ben: “In 95 besloot Van Brink zich volledig op vrachtwagenrijles en rijlessen met aanhangers te gaan richten. Ze gaven alle medewerkers de kans om voor zichzelf te beginnen. Dat was een kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Ik wilde altijd al iets voor mezelf.”

Zowel vader als zoon was al vroeg rijinstructeur. Ben begon op z’n 22ste, Cas op z’n 23ste. Cas: “In het begin was het wel even wennen omdat het leeftijdsverschil met de leerlingen niet zo groot was. Maar dat is eigenlijk nooit een probleem geweest. Iedereen die bij mij in de auto komt zitten, heeft immers een doel!” De grootste frustratie van zijn vak? “Soms vind ik andere weggebruikers onbeleefd. Veel leerlingen durven nog niet zo goed en daar moet je geduld voor op kunnen brengen. Ook de andere weggebruikers. Maar dan krijg je weer een middelvinger of word je uitgemaakt voor treuzelkont. Nergens voor nodig!”

Verkeersschool Hazelhekke is gevestigd aan de Meiberg 1 in Heeten, tel: 0572-381786, mail: info@benhazelhekkerijschool.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.